Stod, bygd og sokn i Steinkjer kommune i Trøndelag, tidligere kommune i Nord-Trøndelag fylke, på sørsiden av Snåsavatnet. Stod ble eget formannskapsdistrikt (herredskommune) i 1838. I 1858 ble Steinkjer skilt ut av herredskommunen som egen bykommune. I 1869 ble Egge skilt ut som egen kommune, og i 1909 Kvam. 1. januar 1964 ble Stod - sammen med Beitstad, Egge, Kvam, Sparbu og Ogndal - slått sammen med Steinkjer bykommune til storkommunen Steinkjer.

Stod er en jordbruks- og skogbruksbygd, men mest kjent er kanskje bygda for helleristningsfeltet Bølareinen, men det finnes også flere andre fortidsminner; to steinkretser (sirkulær samling steiner som markerer en gravplass), én på gården Nordgård og én på prestegården. For kirke, innviet i 1846. Stod kommune hadde i 1953 1429 innbyggere, fordelt på et areal på 257 km².

Navnet; kommer av dialektuttrykket stoe, 'avsats, foss, høl'; sikter til stryk i elven mellom Snåsavatnet (22 moh.) og Fossemvatnet/ Reinsvatnet (18 moh.) ved Sunnan, eller til høydedraget ved kirken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.