Bei Dao

Faktaboks

Bei Dao
kinesisk 北岛, født Zhao Zhenkai 赵振开
Født
2. august 1949, Beijing, Kina

Artikkelstart

Bei Dao er en kinesisk-amerikansk lyriker. Bei Dao tilhører den såkalte «tåkeskolen», som vokste frem fra slutten av 1970-årene. Hans dikt er frie i form, med sterkt subjektive og tilsynelatende usammenhengende bilder.

Som ung deltok han som rødegardist under kulturrevolusjonen, men ble desillusjonert etter å ha sett følgene av den. Etter Zhou Enlais død i 1976 tok han del i samlingen på den himmelske freds plass. 1978 var Bei Dao blant initiativtakerne til det litterære tidsskriftet Idag, som ble stoppet av myndighetene i 1980. Etter de politiske urolighetene i slutten av 1980-årene forlot Bei Dao Kina. I 1990 tilbragte han mye tid i Skandinavia, blant annet i Oslo, hvor han og andre kinesiske emigranter besluttet å utgi Idag på nytt. Idag utgis nå i Vesten med litterære bidrag fra kinesiske eksilforfattere.

Han tilbragte mesteparten av tiden mellom 1990 og 2007 i diverse europeiske og amerikanske land, som regel som lærer på universiteter. Siden 2007 har han stort sett hold til i Hong Kong, hvor han er professor. Siden 90-tallet har han stort sett skrevet essay, både rettet til voksne og barn. Et utvalg dikt kom i norsk oversettelse i 2001 under tittelen Gå mot vinteren.

Oversettelser til norsk

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg