Basic

Basic, programmeringsspråk for datamaskiner, utviklet 1964 ved Dortmouth College, USA. Basic finnes i dag i et utall dialekter med store innbyrdes forskjeller, og er et av verdens mest utbredte programmeringsspråk.

Faktaboks

Uttale
bˈeisik
Også kjent som
fork. for eng. Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code

Utvikling

Basic var fra begynnelsen av tenkt brukt hovedsakelig til pedagogiske formål; lett å lære og enkelt å bruke, og ulike varianter er blitt levert med alle hjemmedatamaskiner og PCer siden slutten av 1970-tallet.

Opprinnelig var Basic alltid et tolket språk, dvs. at programmer laget i Basic kunne kjøres straks de var tastet inn, og oversettes til maskinkode under kjøring, én linje om gangen. I dag finnes også kompilerbare varianter, dvs. at et program oversettes i sin helhet til maskinkode og så kjøres. Nyere versjoner som Comal og QuickBasic er langt på vei blitt strukturerte programmeringsspråk i likhet med kompilerte språk som Pascal, Algol, Simula og C.

Da grafiske brukergrensesnitt ble populære på hjemmedatamaskiner, ble det behov for en ny Basic-variant der det ble enklere for programmereren å bygge opp normerte grensesnitt, og i dagens Visual Basic er det lite igjen av det opprinnelige enkle begynnerspråket med sine nummererte linjer og begrensede muligheter.

Mange profesjonelle programmerere har brukt avanserte varianter av Basic til å utvikle store kommersielle systemer, bl.a. innen administrasjon og økonomi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg