Basic, programmeringsspråk for datamaskiner, utviklet 1964 ved Dortmouth College, USA. Basic finnes i dag i et utall dialekter med store innbyrdes forskjeller, og er et av verdens mest utbredte programmeringsspråk.

Basic var fra begynnelsen av tenkt brukt hovedsakelig til pedagogiske formål; lett å lære og enkelt å bruke, og ulike varianter er blitt levert med alle hjemmedatamaskiner og PCer siden slutten av 1970-tallet.

Opprinnelig var Basic alltid et tolket språk, dvs. at programmer laget i Basic kunne kjøres straks de var tastet inn, og oversettes til maskinkode under kjøring, én linje om gangen. I dag finnes også kompilerbare varianter, dvs. at et program oversettes i sin helhet til maskinkode og så kjøres. Nyere versjoner som Comal og QuickBasic er langt på vei blitt strukturerte programmeringsspråk i likhet med kompilerte språk som Pascal, Algol, Simula og C.

Da grafiske brukergrensesnitt ble populære på hjemmedatamaskiner, ble det behov for en ny Basic-variant der det ble enklere for programmereren å bygge opp normerte grensesnitt, og i dagens Visual Basic er det lite igjen av det opprinnelige enkle begynnerspråket med sine nummererte linjer og begrensede muligheter.

Mange profesjonelle programmerere har brukt avanserte varianter av Basic til å utvikle store kommersielle systemer, bl.a. innen administrasjon og økonomi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.