Faktaboks

Barbro Nilsson

fødd Lundberg

Født
18. juli 1899, Malmö, Sverige
Død
11. oktober 1983
Teppe i flosseteknikk

Barbro Nilsson. Teppe. Flosseteknikk. Mønster: Blå rabatten. Utført ved Märta Måås-Fjetterström AB. Formgitt 1944.

Barbro Nilsson var en svensk tekstilkunstner. Hun er kjent som en av Sveriges fremste teppedesignere for firmaet AB Märta Måås-Fjetterström (MMF).

Barbro Nilsson ble født i Malmö. I 1904 flyttet familien til Stockholm der faren var disponent på varehuset Nordisk Kompaniet. Allerede som fjortenåring i 1913 påbegynte hun tekstilutdannelsen på Brunssons Vävskola i Stockholm. Etter fire år ble hun lærer på skolen. Senere kom hun inn på Högre konstindustriella skolan og sluttet samtidig i lærerjobben. I 1928 giftet hun seg med skulptøren Robert Nilsson.

I 1941 døde Märta Måås-Fjetterström og hennes vevatelier var på vei til å legges ned. Driftige krefter ønsket at firmaet skulle være og satte i gang en redningsaksjon. Det lyktes og i 1943 overtok Nilsson som leder for MMFs verksted i Båstad i 1943. Et av hennes første design var teppet Snäckorna (1943), vevd i gobelinteknikk. Det er en abstrakt fortolkning av skjell sett gjennom havoverflaten.

Nilsson klarte en vanskelig økonomisk snuoperasjon og fikk MMF til å bli en et vellykket foretakende. Hun har særlig utført gobeliner i haute-lisse. Som pedagog spilte Nilsson en viktig rolle for svensk tekstilkunst.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Huldt, Åke H. mfl (1982). Barbro Nilsson – Ett liv i textil, Kalmar Konstmuseum
  • NN. Mattor och vävnader. Märta Måås-Fjetterström. Barbro Nilsson. Marianne Richter. Ann-Mari Forsberg. Barbro Sprinchorn
  • Møller, Viggo (1977). En bok om Barbro Nilsson, Bokförlaget Bra Böcker

Faktaboks

Barbro Nilsson

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg