Faktaboks

Ba Jin
kinesisk 巴金, født Li Yaotang 李堯棠, også kjent som Li Feigan 李芾甘.
Uttale
ba tʃin
Født
25. november 1904, Chengdu, Kina
Død
17. oktober 2005, Shanghai, Kina
Ba Jin
Ba Jin
Av /𝒲.

Ba Jin er forfatternavnet til en kinesisk forfatter. Pseudonymet er ofte ansett som dannet av navnene til de kjente anarkistene Ba kunin og Kropot kin, men Ba Jin selv hevdet Ba var fra hans klassekamerat, Ba Enbo.

Forfatterskap

Ba Jins verker er estetisk kjent preget av romantisk idealisme, og politisk sett av anarkisme. Mest kjent er romantrilogien 激流三部曲 (Den turbulente strøm-trilogien), (Familien, 1936), (Vår, 1938) og (Høst, 1940), som omhandler konflikten mellom gammel og ung i en tradisjonell kinesisk storfamilie på vei mot oppløsning. Romanen Kalde netter er oversatt til norsk.

På grunn av hans tidligere sterke tilknytning til anarkismen, ble Ba Jin stemplet som kontrarevolusjonær under kulturrevolusjonen, men ble rehabilitert i 1977. Fra 1983 til hans død i 2005 var han formann i den Kinesiske Forfatterforeningen.

Oversettelser til norsk

  • Han ye (1978; norsk utgave Kalde netter, 1982). Oversatt av Sissel Margrethe Hannaas.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg