Axel Springer SE

Axel Springer SE er Tysklands største avis- og bladkonsern. Det ble grunnlagt av Axel Caesar Springer (1912–85) og har hovedkontor i Berlin.

Faktaboks

Uttale
ʃprˈiŋer ferlˈa:k

Axel Springer grunnla sitt presseimperium i Hamburg i 1946 med HörZu. I 1952 startet han Bild-Zeitung med hovedvekt på sensasjonsoppslag og bilder som en pressens motvekt til fjernsynet. Året etter overtok han den seriøse Hamburg-avisen Die Welt, som de britiske okkupasjonsmyndighetene hadde satt i gang i 1946.

I alt har konsernet over 150 aviser og tidsskrifter i 32 land. Det har også eierinteresser i fjernsynsvirksomhet. Etter Berlinmurens fall ekspanderte selskapet sterkt i Øst-Europa. Selskapet hadde over 15 000 ansatte i 2020.

Under Axel Springers ledelse hadde selskapets aviser en felles redaksjonell linje, nemlig å støtte det kristelig-demokratiske partiet (CDU) og arbeide for tysk gjenforening. Springer-konsernets virksomhet, og særlig Bilds sensasjonspregede journalistikk, har vært svært omdiskutert, ikke minst etter forfatteren Günther Wallraffs bøker om egne erfaringer med avisen (norske oversettelse Avsløringen, 1978, og Vitnene, 1980).

Kort før sin død omgjorde Springer sin virksomhet fra et personlig eid selskap til et børsnotert aksjeselskap. Springer-familien eier fortsatt flertallet av aksjene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg