Avatar (film)

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Avatar er en prisbelønnet amerikansk science fiction-film fra 2009, som er skrevet og regissert av James Cameron. Filmen, som ble markedsført som James Camerons Avatar, finner sted i år 2154 på den fiktive månen Pandora i stjernesystemet Alfa Centauri. Den er en av tidenes største kommersielle suksesser, og var banebrytende i sin bruk av digital filmteknologi.

Handling

Filmens handling finner sted på Pandora i 2154. Den fiktive månen er befolket av blå menneskelignende skapninger, som går under navnet Na'vier. Pandora inneholder dessuten mineraler med stor økonomisk verdi for mennesker, og selskaper fra jorden har derfor engasjert seg i en gruvedrift som utfordrer både de innfødte og månens økosystem.

Med dette som utgangspunkt blir den tidligere soldaten Jake Sully (spilt av Sam Worthington), engasjert i et avatarprogram der mennesker tar form som Na'vi-hybrider. Na'vi-hybriden skal komme seg tett innpå de innfødtes miljø og drive etterretningsarbeid, men hovedpersonen blir stadig mer fascinert og tiltrukket av Na'viene. Jake Sullys voksende splittelse mellom de to verdenene blir derfor raskt hovedpunktet i filmens historie.

Medvirkende og mottakelse

I tillegg til Sam Worthington, har Sigourney Weaver, Giovanni Ribisi og Zoë Saldaña ledene roller. Avatar ble en av tidenes største kommersielle suksesser, og den første filmen som tjente inn over to milliarder amerikanske dollar. Filmen var også nominert til ni Oscar-priser under utdelingen i 2010, og vant tre priser for beste foto, scenografi og spesialeffekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg