AutoPASS-brikke
AutoPASS-brikke montert i frontruten på personbil.
AutoPASS-brikke

AutoPASS er en samlebetegnelse for alle tekniske løsninger relatert til bompengeinnkreving i Norge. Systemet består av flere deler eid av ulike samarbeidspartnere som arbeider med bompengeordningen i landet. Bompengeinnkrevingen administreres i 2022 av fem fylkeskommunalt eide bompengeselskaper.

Bakgrunn

Systemet ble først innført i Oslo, Trondheim, Hvaler og ved Rennfast-sambandet i Rogaland. Bakgrunnen for utskiftningen av tidligere systemer var at radiofrekvenser etter hvert skulle frigjøres for digitalt fjernsyn. AutoPASS har åpnet for bedre internasjonal standardisering og for utvidet bruk, for eksempel til parkering, adgangskontroll og fergetrafikk.

Utskiftningen av rundt 600 000 bompengebrikker ved de fire første prosjektene skjedde i 2000. Det norske selskapet Q-free ASA (tidligere Køfri), som leverte de tidligere systemene, ble i 1999 valgt ut som leverandør av AutoPASS.

I 2021 var det 61 bompengeprosjekter i Norge som krevde inn bompenger i 338 bomstasjoner i tillegg til fire fergestrekninger. Systemet omfatter også Øresundsbroen, Storebæltbroen, Mols-fergen og enkelte andre prosjekter i Danmark. I skandinavisk sammenheng kalles systemet easygo.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Torjus Hauge

Systemet omfatter nå også Øresundsbroen, Storebæltbroen, Mols-fergen og enkelte andre prosjekter i Danmark. I skandinavisk sammenheng kalles systemet easygo. Se f.eks. http://www.autopass.no/Autopass+i+utlandet.torjush

svarte Øyvind Reisegg

Takk for nyttig kommentar!Hilsen Øyvind Reisegg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg