Auður Jónsdóttir

Faktaboks

Auður Jónsdóttir
Født
30. mars 1973, Reykjavík

Artikkelstart

Auður Jónsdóttir er en islandsk forfatter og journalist.

Hun er prisbelønt for både sine voksenbøker, barnebøker og dramatiseringer. Auður er forfatteren og tegneren Þórarinn Leifssons hustru, og forfatterparet har i flere år vært bosatt i Danmark og Spania. Hun er datterdatter av nobelprisvinneren Halldór Laxness, som hun har portrettert i ungdomsromanen Skrýtnastur er maður sjálfur (En selv er underligst).

Fólkið í kjallaranum (Folket i kjelleren) handler om følgene av 68-generasjonens eksesser. Tryggðarpantur (Depositum) beskriver mislykket integrasjon i en storby som minner om København, inspirert av karikaturstriden etter Jyllands-Postens satiriske muhammedtegninger i 2005. Ósjálfrátt (Uvilkårlig) er en selvbiografisk roman om en kvinnes tornefulle vei til forfatteryrket.

Bibliografi

Romaner

  • 1998 Stjórnlaus lukka (Ustyrlig lykke)
  • 2000 Annað líf (Et annet liv)
  • 2004 Fólkið í kjallaranum (Folket i kjelleren)
  • 2006 Tryggðarpantur (Depositum)
  • 2008 Vetrarsól (Vintersol)
  • 2012 Ósjálfrátt (Uvilkårlig)

Barnebøker

  • 2001 Algjört frelsi (Full frihet)
  • 2002 Skrýtnastur er maður sjálfur (En selv er underligst)
  • 2004 Gagga og Ari
  • 2005 Allt getur gerst (Alt kan skje)

Oversettelser

  • 2006 Dem i kælderen (da)
  • 2007 Folket i källaren (sv)
  • 2009 Depositum (da og sv)
  • 2011 Jenseits des Meeres liegt die ganze Welt (Vetrarsól)
  • 2012 Daarginds (nl, Vetrarsól)
  • 2013 Secretaries to the Spirits – A Writer is Born (Ósjálfrátt)

Priser

  • 2012 Fjöruverðlaunin (Kvinnenes litteraturpris) for Ósjálfrátt
  • 2011 Gríman (Islands teaterpris) for dramatiseringen av Fólkið í kjallaranum
  • 2004 Íslensku bókmenntaverðlaunin (Den islandske litteraturprisen) for Fólkið í kjallaranum
  • 2002 Den islandske bokhandlerprisen for Skrýtnastur er maður sjálfur

Innstillinger til Nordisk Råds litteraturpris

  • 2006 Fólkið í kjallaranum
  • 2014 Ósjálfrátt

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg