The Atlantic Charter, den erklæring som ble undertegnet av Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt 12. august 1941 om bord på den amerikanske krysseren Augusta ved Newfoundland.

I åtte punkter slo Atlanterhavserklæringen fast de prinsipper som Storbritannia og USA skulle legge til grunn for sin politikk. De ville selv (1) ikke søke noen utvidelse av sine territorier og ønsket at (2) alle territoriale endringer bare skulle finne sted etter befolkningens egne ønsker. De respekterte videre (3) ethvert folks rett til selv fritt å velge sin styreform.

På det økonomiske området gikk erklæringen inn for (4) like rettigheter for alle land til handel og råstoffer. Videre (5) et intimt samarbeid mellom alle folk, for å sikre økonomisk fremgang og sosial sikkerhet. Etter at nazityranniet var knust, måtte freden (6) sikre alle folk adgang til å leve i trygghet innen sine grenser. Under en slik fred måtte også (7) verdenshavene være åpne for fri ferdsel.

Endelig inneholdt erklæringen et punkt (8) om at potensielle angripere måtte avvæpnes for å sikre freden. Ved den interallierte erklæring av 24. september 1941 ble Atlanterhavserklæringen tiltrådt av alle allierte regjeringer i London og av SSSR, og ved De allierte nasjoners deklarasjon av 1. januar 1942 ble den tiltrådt av alle de stater som var i krig med Tyskland og Japan.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.