Astro H

Det japanske røntgenobservatoriet Hitomi, eller Astro H som det var kalt før oppskytningen 17. februar 2016.

Artikkelstart

Astro H var betegnelsen på det japanske røntgenobservatoriet Hitomi («Øyets elev») før oppskytningen 17. februar 2016. Observatoriet var utviklet av den japanske romorganisasjonen JAXA i nært samarbeid med NASA.

Astro H ble skutt opp med en H-2A rakett fra Tanegashima i den japanske øygruppen Ōsumi. Hitomis banehøyde var nær 580 kilometer. Det sylindriske observatoriet var 14 meter langt og hadde en vekt på 2,7 tonn.

Astro H var utstyrt med fire røntgenteleskoper og to detektorer for registrering av gammastråling. Teleskopene fungerte for røntgenstråling ved å benytte meget skråstilte, bildedannende speilflater.

Hitomi var konstruert for observasjoner av røntgen- og gammastråling fra supernovaer, sorte hull, galakser og øvrige varme områder i Universet.

En meget uheldig datasvikt under innkjøring av Hitomi den 26. mars 2016 førte til at hele teleskopet begynte å rotere ukontrollert og dermed brakk i stykker, etter 39 dager i rommet. Det forventes at tapet av dette viktige romobservatoriet om noen år kan bli erstattet med en Hitomi 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg