Det japanske røntgenobservatoriet Hitomi, eller Astro H som det var kalt før oppskytningen 17. februar 2016.

Astro H var betegnelsen på det japanske røntgenobservatoriet Hitomi («Øyets elev») før oppskytningen 17. februar 2016. Observatoriet var utviklet av den japanske romorganisasjonen JAXA i nært samarbeid med NASA.

Astro H ble skutt opp med en H-2A rakett fra Tanegashima i den japanske øygruppen Ōsumi. Hitomis banehøyde var nær 580 kilometer. Det sylindriske observatoriet var 14 meter langt og hadde en vekt på 2,7 tonn.

Astro H var utstyrt med fire røntgenteleskoper og to detektorer for registrering av gammastråling. Teleskopene fungerte for røntgenstråling ved å benytte meget skråstilte, bildedannende speilflater.

Hitomi var konstruert for observasjoner av røntgen- og gammastråling fra supernovaer, sorte hull, galakser og øvrige varme områder i Universet.

En meget uheldig datasvikt under innkjøring av Hitomi den 26. mars 2016 førte til at hele teleskopet begynte å rotere ukontrollert og dermed brakk i stykker, etter 39 dager i rommet. Det forventes at tapet av dette viktige romobservatoriet om noen år kan bli erstattet med en Hitomi 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg