Ashley Cole var på sitt beste ansett som en av verdens beste i sin posisjon og vant blant annet Premier League og Champions League med Chelsea.

Ashley Cole av Football.ua. CC BY SA 3.0

Ashley Cole, engelsk fotballspiller, med posisjonen back på Los Angeles Galaxy

Cole ble på sitt beste regnet som en av verdens beste sidebacker, og har særlig vært kjent for sine offensive styrker. Han er en atletisk spiller, med stor hurtighet og utholdenhet.

Cole ble i tidlig alder plukket opp av Arsenal, og gikk gradene i klubbens ungdomsavdeling. Han fikk sin debut for Arsenal i en cupkamp mot Crystal Palace, 18 år gammel. I sesongen 1999/2000 imponerte Cole på utlån i nettopp Crystal Palace. Som belønning fikk han sin Premier League -debut for Arsenal i sesongens siste kamp. 

I løpet av de fem neste sesongene i Arsenal, var Cole med på å vinne Premier League og Charity Shield to ganger, samt FA-cupen tre ganger.

Sommeren 2006 skrev Cole under for Chelsea. Der ble han raskt en sentral spiller, selv om han gikk en del skadet den første sesongen. I 2008/09-sesongen ble han kåret til Årets spiller av sine lagkamerater. Samme sesong satte han også personlig rekord i antall kamper på én sesong, med 49. 

Cole vant 9 trofeer med Chelsea. Han vant Premier League én gang, FA-cupen fire ganger og Champions League én gang, Europaligaen én gang, samt Carling Cup og Charity Shield én gang. Han har vunnet FA-cupen flere ganger enn noen annen spiller, syv ganger totalt.

Etter åtte sesonger og 338 kamper for Chelsea ble Cole hentet til italienske AS Roma sommeren 2014. Han skrev under en toårskontrakt med klubben, men fikk kun 11 kamper før begge parter ble enige om å terminere kontrakten hans, og Cole ble hentet til Los Angeles Galaxy i 2016.

Ashley Cole debuterte for det engelske landslaget mot Albania i 2001, 20 år gammel, og spilte fast på venstreback til 2013. Etter å ikke ha blitt tatt ut til Englands VM-tropp i 2014, ga Cole seg på landslaget. Med sine 107 kamper totalt innehar han femteplassen på listen over engelskmenn med flest landskamper (per 2016).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.