Arne August Wyller

Faktaboks

Arne August Wyller
Født
10. mars 1927, Paris, Frankrike
Død
19. juni 2001, Santa Fe, New Mexico, USA
Arne August Wyller
Av .

Artikkelstart

Arne August Wyller var en norsk astronom som arbeidet særlig innen stjerne- og solfysikk.

Wyller hadde forskjellige stillinger ved Universitetet i Oslo og ved amerikanske forskningssentre, og var fra 1972 professor i astronomi ved Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

Stjerners atmosfærer

Wyllers tidligste arbeider omfattet observasjonelle og teoretiske studier av atmosfærer rundt stjerner som har lavere temperatur enn Solen. I samarbeid med kolleger gjennomførte Wyller i 1978 en viktig studie av storstilte konveksjonsceller, såkalt supergranulasjon, på Solens overflate. Han gjennomførte også studier av bølgeforplantning og varmeledning i ioniserte gasser med magnetfelter.

Felleseuropeisk solteleskop

Han var en viktig drivkraft for å finne et velegnet sted for et felleseuropeisk solteleskop (Large Earth-based Solar Telescope – LEST). Valget falt på den tidligere vulkanske øya La Palma i Kanariøyene, og Wyller flyttet den svenske Capri-stasjonen dit og var sjef for det svenske observatorium der. Det svenske solteleskopet, som i de siste årene har gjennomgått teknisk utvikling, fremstår i dag som det fremste teleskop i verden for optiske observasjoner av Solen.

Videre arbeid

Wyller utviklet og konstruerte en trykkstyrt spektrograf (Ultravariable Resolution Single Interferometer Echelle Scanner – URSIES), som blant annet ble benyttet til solobservasjoner.

I sine studier av kvasarer og sorte hull var han blant de første som mente at en skulle vente å finne sorte hull i sentrum av kuleformede stjernehoper, noe som senere er blitt bekreftet av observasjoner.

Wyller publiserte en rekke avhandlinger, spesielt innenfor områdene molekylar astrofysikk, plasmafysikk og solfysikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg