Faktaboks

Armagh

Irsk: Ard Mhacha

Uttale
a:mˈa: eller 'a:ma

Armagh er en by i Nord-Irland, 40 kilometer sørvest for Belfast. Byen fikk bystatus i 1994 og hadde 14 777 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Armagh har tekstilindustri (lerretsveverier), næringsmiddel- og kjemisk industri. Byen er den kirkelige hovedstaden for øya Irland, både for den romersk-katolske kirke og for den anglikanske Church of Ireland. Erkebiskopen av Armagh innenfor begge disse kirkesamfunnene har tittelen Primas for hele Irland, det vil si at han leder sin respektive kirke både i Republikken Irland og Nord-Irland samlet. Domkirkene ligger på hver sin åsrygg nær sentrum av byen. Armagh har vært det fremste kirkelige sentrum for Irland etter at St. Patrick ble erkebiskop i 445.

Armagh var hovedstad i det gamle kongeriket Ulster. Byen har et observatorium, Armagh Observatory, fra 1791. Armagh var fram til 1973 egen kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg