Arkitektur i Nigeria

Særpreget arkitektur i Zaria, en av de eldste hausa-byer i nordlige Nigeria. Huset er bygd opp av leire og rikt ornamentert. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Arkitekturen i Nigeria bærer preg av ulike grupperinger: I Nigeria finnes tallrike folkegrupper med hver sin individuelle byggestil, fra hausa og kanuri i det tørre nord til igbo, yoruba og bini i de fuktige områdene i sør. Nigeria var kolonisert av Storbritannia fra 1862 til 1960, noe som også satte sitt preg på arkitekturen.

Kolonitiden

I kolonitiden (1862-1960) ble det reist bungalower for britene: enetasjes bygninger med veranda. Interessante eksempler på tidlig koloniarkitektur finnes i Wusasa nær Zaria, hvor en kristen misjonstasjon ble etablert. Husene er reist i leire, men utformet for å dekke britenes krav. Rommene har hausa-arkitekturens proporsjoner med høye tak støttet av buer, kalkede vegger og enkel møblering. Kirkene er også reist i leire, korsformede og med tak støttet av hesteskoformede buer. Interiørets flater er innsatt med små fragmenter i kvarts som skinner i gyllent og sølv når lyset faller inn.

Nyere arkitektur

Moderne nigeriansk arkitektur er i stor grad påvirket av britiske forbilder, først og fremst av E. Maxwell Fry. Det vestafrikanske universitet i Ibadan viser også en forbindelse med lokale yoruba-tradisjoner i sitt rytmiske og skulpturelle preg. Det ble tatt hensyn til klima i utformingen av bygningene, som har lange akser og store overhengende tak.

Nigerianske arkitekter begynte å gjøre seg gjeldende like før uavhengigheten i 1960. Oluwole Olumuyiwa, Alex Ekweme og Isola Kola-Bankole skapte en renessanse i arkitekturen som bygde på en lang og for vestlige arkitekter ukjent byggetradisjon. Deres bygninger karakteriseres av en ny dristighet i formen, ble utført i lokale materialer og med forkjærlighet til farger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg