I Nigeria finnes tallrike folkegrupper med hver sin individuelle byggestil, fra hausa og kanuri i det tørre nord til igbo, yoruba og bini i de fuktige områdene i sør. I kolonitiden ble det reist bungalower for britene: enetasjes bygninger med veranda. Interessante eksempler på tidlig koloniarkitektur finnes i Wusasa nær Zaria, hvor en kristen misjonstasjon ble etablert. Husene er reist i leire, men utformet for å dekke britenes behov for komfort. Rommene har hausa-arkitekturens proporsjoner med høye tak støttet av buer, kalkede vegger og var enkelt møblert. Kirkene er også reist i leire, korsformede og med tak støttet av hesteskoformede buer. Interiørets flater er innsatt med små fragmenter i kvarts som skinner i gyllent og sølv når lyset faller inn.

Moderne nigeriansk arkitektur er i stor grad påvirket av britiske forbilder, først og fremst av E. Maxwell Fry. Det vestafrikanske universitet i Ibadan viser også en forbindelse med lokale yoruba-tradisjoner i sitt rytmiske og skulpturelle preg. Det ble tatt hensyn til klima i utformingen av bygningene, som har lange akser og store overhengende tak.

Nigerianske arkitekter begynte å gjøre seg gjeldende like før uavhengigheten i 1960. Oluwole Olumuyiwa, Alex Ekweme og Isola Kola-Bankole skapte en renessanse i arkitekturen som bygde på en lang og ofte ukjent byggetradisjon. Deres bygninger karakteriseres av en ny dristighet i formen, ble utført i lokale materialer og med forkjærlighet til farger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.