Arcade Fire

Arcade Fire

Arcade Fire i Oslo Spektrum i 2007.

Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Arcade Fire er et kanadisk indierockband. De spiller melodiøs folkrock og poprock med drone-elementer, og er kjent for å bytte på å spille en stor mengde instrumenter, både på plater og konserter.

Faktaboks

Uttale
a:kˈeid fˈaiə

De ble dannet i Montreal i 2003 av ekteparet Win Butler (født 1980 i Texas i USA) og Régine Chassagne (født 1976). Per 2020 besto Arcade Fire også av Richard Reed Parry, Tim Kingsbury, Jeremy Gara og Wins bror Will Butler (som solodebuterte i 2015).

Debutalbumet Funeral kom ut i Canada i 2004 og året etter i resten av verden, og ble kåret til årets beste av mange medier. Etter at også oppfølgeren Neon Bible (2007) fikk overstrømmende kritikk verden over og nådde Topp 3 i blant annet Storbritannia, USA og Norge, ble Arcade Fire så store at de fylte store konsertarenaer.

Konseptalbumet The Suburbs (2010) gikk til topps i Storbritannia, USA, Norge og en rekke andre land, og vant den prestisjetunge Grammy-prisen for årets beste album. Også Reflektor, som kom høsten 2013, ble en stor kritiker- og salgssuksess. Arcade Fire fulgte opp i 2017 med Everything Now.

Arcade Fires soundtrack til 2013-filmen Her ble endelig utgitt i mars 2021. Will Butler sluttet i mars 2022. Samme år kom albumet WE.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg