Faktaboks

Bann

River Bann

Irsk: An Bhanna

Uttale
bæn

River Bann er en elv i Nord-Irland som springer ut i Mourne Mountains i sør under navnet Upper Bann, og renner nordvestover og ut i Lough Neagh. Den nedre delen, Lower Bann, flyter nordover fra Lough Neagh og ut i Atlanterhavet. Elven er en av de lengste på den irske øya og har en total lengde på 129 kilometer. Elva er kjent for sitt rike lakse- og ålefiske og spilte en viktig rolle under industrialiseringen av Nord-Irland, og spesielt for linindustrien.

Lower Bann er et viktig språkskille (dialektskille) i Nord-Irland. Vest for Bann tales det i utgangspunktet irske dialekter av engelsk, mens øst for Bann tales det skotske dialekter av engelsk. Dette språkskillet som går nord-sør midt gjennom dagens Nord-Irland, har sin bakgrunn i den omfattende tilflytningen til grevskapene Antrim og Down (øst for Bann) fra Skottland på 1600-tallet. Denne politisk styrte tilflyttingen var mindre omfattende i områdene vest for Bann. Det blir også sett på som et religiøst, økonomisk og politisk skille, der katolikkene og de irske nasjonalistene er i flertall i vest, og protestantene og fagforeningsmedlemmene i øst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg