Antoine Condorcet var en fransk matematiker og filosof. Han var venn av Jean d'Alembert og medarbeider i Encyclopédie. Som glimrende matematiker ble han i 1769 medlem av Académie des sciences og i 1782 av Académie française. Av hans matematiske arbeider var hans avhandlinger om sannsynlighetsteorien særlig betydningsfulle. Hans verk om kometer ble prisbelønnet av akademiet i Berlin.

Condorcet deltok også ivrig i revolusjonen. Han var medlem av, og i februar 1792 formann for, den lovgivende forsamling, medlem av konventet. Han tilhørte nærmest girondinerne. Som disse ble han anklaget for konventet og, da han flyktet, dømt fredløs. Maleren Joseph Vernets enke skjulte ham i åtte måneder, men da han i april 1794 vågde seg ut, ble han arrestert og dagen etter funnet død i arresten.

Hos madame Vernet skrev han et merkelig verk om menneskeåndens fremskritt, Esquisse d'un tableau historique des progrès de l'esprit humain, hvor han, skjønt han selv var offer for revolusjonen, forkynner en tillitsfull tro til de demokratiske fremskrittsidéers lykkebringende seier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.