Faktaboks

Andreas Engesvik
Født
29. mai 1970
Stol
Andreas Engesvik. Stol. Modell: Vang. Produsert av Tonning. 2013.

Andreas Engesvik er en norsk designer. Hans gjennombrudd kom med designergruppen Norway Says.

Utdannelse og bakgrunn

Engesvik ble uteksaminert fra Universitetet i Bergen i 1995 og Kunsthøgskolen i Bergen i 2000. Engesvik var med på å starte gruppen Norway Says som følge av et utstillingsprosjekt i Salone Internazionale del Mobile i Milano våren 2000, der fem nyutdannede designere fikk produsert en prøvekolleksjon. Kolleksjonen ble vurdert som nordisk, enkel, tradisjonell, men også original. Utstillingsprosjektet ble lagt merke til i det prestisjetunge magasinet Wallpaper.

Utstillinger og priser

Engesvik og Norway Says har deltatt i en rekke internasjonale utstillinger, blant annet 100 % Norway i London, foruten utstillinger i Stockholm, New York og i Tokyo.

Engesvik fikk i 2001 Norsk Forms pris for unge formgivere. Gjennom Norway Says har han mottatt en rekke priser, deriblant den svenske Bruno Mathsson-prisen i 2004. I 2007 fikk Andreas Engesvik, Torbjørn Anderssen og Espen Voll den prestisjetunge svenske designprisen Torsten och Wanja Söderbergs pris. Norway Says har flere ganger mottatt Norsk Designråds Merket for god design.

Eget firma

I 2009 ble Norways Says oppløst. Andreas Engesvik etablerte eget firma og de to andre etablerte firmaet Anderssen & Voll. I 2010-tallet har Engesvik tegnet for en rekke internasjonale produsenter, som Fogia, Iittala og Edsbyn.

Andreas Engesvik har deltatt i debatten om bruk av designere i industrien og om hvordan det offentlige bør fremme design i industrien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Yvenes, Marianne og Widar Halén (2009). Norway Says 10, Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design

Faktaboks

Andreas Engesvik

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg