Faktaboks

Anatolyj Hrytsenko

Anatolyj Stepanovytsj Hrytsenko

Anatolij Stepanovitsj Gritsenko (russisk)

Født
25. oktober 1957, Bahatsjivka-landsbyen i Tsjerkassy-regionen, Ukrainske SSR, Sovjetunionen (nå i Ukraina)
Anatolyj Hrytsenko
Anatolyj Hrytsenko var Ukrainas forsvarsminister fra 2005 til 2007. Foto fra 2006.
Av .

Anatolyj Hrytsenko er en ukrainsk politiker og tidligere militær. Han er leder av partiet Medborgerposisjonen, som er med i den europeiske partialliansen ALDE. Han vart Ukrainas forsvarsminister fra 2005 til 2007.

Hrytsenko er utdannet ingeniør i luftvåpenet og fikk på 1990-tallet militær og språklig etterutdanning i USA. Han har ledet analysearbeidet i Ukrainas nasjonale Sikkerhets- og forsvarsråd samt en privateid tenketank for politikk og økonomi.

Han ble utnevnt av daværende president Viktor Jusjtsjenko til forsvarsminister i Julija Tymosjenkos regjering. Hrytsenko er reformorientert og er tilhenger av tilknytning til EU og Nato. Han regnes som mindre involvert i skandaler enn mange andre toppolitikere og har ikke like tydelig forbindelse til oligarker. Han besitter også færre økonomiske ressurser. Mangelen på støttespillere i statsapparatet blir holdt mot ham, mens andre ser det som en fordel fordi han slik kan bringe noe nytt.

Hrytsenko var kandidat til presidentvalgene i 2010 (1,2 prosent) og 2014 (fem prosent) og stilte på ny i 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg