Ananda Marga

Artikkelstart

Ananda Marga er en hinduisk organisasjon og retning inspirert av den indiske tantrismen, med vekt på ritualer og hyppig resitasjon av mantra til faste tider.

Faktaboks

Uttale
anˈanda mˈarga
Etymologi

sanskrit

Også kjent som

lykksalighetens vei

Organisasjonen ble grunnlagt i India i 1954 av Prabhat Ranjan Sarkar (1923–90). Sarkar blir æret av tilhengerne som guddommelig under navnet Shri Shri Anandamurti ('Lykksalighetens Opphøyede Skikkelse').

I Ananda Marga-bevegelsen er overordnedes autoritet avgjørende i alle saker. Man betoner det ytre (rituelle bad, bestemt kosthold) som middel for indre frigjøring og fullstendig forening med guddommen. Ved dette skal også samfunnet forandres.

Ananda Marga har en sosial og politisk organisasjon, Prout (Progressive Utilisation Theory), som er blitt kritisert for å anvende militante metoder. Bevegelsen har fra sentralt hold tatt avstand fra kriminelle handlinger som er utført av medlemmer.

Ananda Marga driver nødhjelpsorganisasjonen AMURT (Ananda Marga Universal Relief Team). I tillegg til øyeblikkelig katastrofehjelp driver AMURT lokale, varige prosjekter over hele verden.

Bevegelsen har en viss tilslutning i Europa, og har siden 1973 også vært aktiv i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg