Faktaboks

Amund Maarud
Født
7. april 1981, Nes, Akershus

Amund Maarud er en norsk bluesgitarist, sanger og låtskriver fra Skogbygda i Nes. Han spiller også i rockebandene The Grand og Morudes.

Han platedebuterte i 1999 med albumet First Blues under navnet MaarudKara, et band som blant annet inkluderte hans yngre bror Henrik på trommer. Så solodebuterte han til glitrende kritikker med Ripped, Stripped And Southern Fried i 2003, og han har etablert seg som en av de fremste bluesartistene i Norge. Også Commotion (2004) nådde Topp 30 på VG-lista.

I 2006 startet han rockebandet The Grand, som albumdebuterte med The Grand året etter. I 2011 var Maarud tilbake som bluesartist og ga ut Topp 15-albumet Electric, som ble tildelt Spellemannprisen. Dirt (Topp 30 i 2012) ble nominert til Spellemannprisen. Det ble også Volt (2015), som var siste del av hans rocketrilogi.

Amund og Henrik Maarud spiller for øvrig sammen i rockeduoen Morudes. De albumdebuterte i 2016 med Sinister Beat. Sammen driver de studioet og plateselskapet Snaxville i hjembygda.

Amund Maarud ble i 2016 tildelt Edvard-prisen. Sammen med countrybandet Lucky Lips ga han ut Perfect Stranger høsten 2018. Samme høst kom Invisible Airships – debutalbumet til instrumentaltrioen Amgala Temple, der han er medlem. I februar 2022 kom det et nytt album med Amund Maarud & Lucky Lips: Wolves.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg