Amberg

Artikkelstart

Amberg er en by i Bayern i det sørlige Tyskland som ligger 60 kilometer øst for Nürnberg, ved elven Vils.

Faktaboks

Uttale
ˈamberg

Den har 42 200 innbyggere (2019) og arealet er på 50,1 kvadratkilometer. Amberg er en industriby, skoleby og garnisonsby. Byen er kjent for sin mangesidige industri, blant annet elektroindustri, metallindustri og porselensindustri, og den har bryggerier.

Byen ble grunnlagt i 1034, og var i middelalderen en viktig by med sterke festningsanlegg. Dens bergverk er kjent fra 1200-tallet. Jernmalmen er svært rikholdig, med 48 prosent jerninnhold. Malmleiene ble etter hvert uttømt, og i 1964 ble bergverksdriften nedlagt.

Til 1810 var Amberg hovedstad i OberPfalz. Fire av de fem byportene og store deler av de gamle festningsmurene er bevart, deriblant den pittoreske Stadtbrille, som er den delen av muren som krysser Vils i to buer. Byen har mange gamle bygninger, blant annet rådhuset fra 1400-tallet, slottet og kirken St. Martin fra 1421.

Amberg har teatertradisjoner helt tilbake til senmiddelalderen. Ambergs Stadttheater er bygd inn i den tidligere fransiskanerkirken St. Bernhard. Byfesten Bergfest feires hvert år i begynnelsen av juli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg