Aloys Senefelder

Faktaboks

Aloys Senefelder
Også kjent som Alois Senefelder
Uttale
sˈenefelder
Født
6. november 1771, Praha, Tsjekkia
Død
26. februar 1834, München, Tyskland

Portrett av Aloys Senefelder, utført 1818 i teknikken litografi av Lorenzo Quaglio d.y. (1793–1869). Fra portrettsamlingen, Österreichischen Nationalbibliothek.

Aloys Senefelder, tysk oppfinner, skuespiller, dramatiker og reproduksjonsgrafiker. Han er mest kjent for å ha oppfunnet plantrykkmetoden litografi i 1797–1798. Denne metoden ble en nyvinning for datidens masseproduksjon av trykksaker: Det lot seg nemlig gjøre å ta langt flere avtrykk av en litostein enn av den tradisjonelle kobberplaten. Han publiserte i 1818 en lærebok om steintrykk (litografi).

Oppfant litografiet

Aloys Senefelder var opprinnelig skuespiller og skrev egne skuespill og musikkstykker. Han kjøpte en trykkpresse og lærte seg datidens trykkekunst (kobberstikk/etsning) for å få råd til å utgi sine tekster og noter. Eksperimentering og tilfeldigheter førte imidlertid til at han oppdaget mulighetene som lå i å bruke stein, i stedet for kobber, som trykkplate. Han brukte et fettholdig medium på en flat stein, og siden fettet var resistent både overfor vann og syre, så sto fettmerkene urørte igjen etter preparering av steinen. Disse «flate relieffene» kunne brukes til trykking, fordi den fettholdige trykksverten bare festet seg til disse områdene.

Karriere

Han opprettet et lite trykkeri for trykking av noter i München, og i 1799 fikk han et såkalt privilegium med enerett for sin metode i 15 år i Bayern. Samme år inngikk han avtale med musikkforleggeren Johann Anton André i Offenbach om et samarbeid. I 1806 opprettet han eget litografisk atelier i München, og i 1809 ble han leder av det kongelige trykkeri i Bayern.

Aloys Senefelder holdt trykkmetoden sin hemmelig helt til 1818, da han publiserte sin lærebok Vollständiges Lehrbuch der Steindruckerey.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg