Faktaboks

Alfred von Tirpitz
Uttale
tˈirpitz
Født
19. mars 1849, Küstrin, Preussen
Død
6. mars 1930, Ebenhausen, Tyskland
Alfred von Tirpitz
Storadmiral Alfred Von Tirpitz
New York Public Library.

Alfred von Tirpitz var en tysk sjøoffiser og politiker. Fra slutten av 1800-tallet og inn mot første verdenskrig var han den fremste pådriver for en større og mer havgående tysk flåte. Von Tirpitz regnes, sammen med keiser Vilhelm 2., som den sentrale aktøren bak utviklingen av Tysklands moderne marine.

Etter å forlatt sin stilling i marinen, deltok han på høyresiden i tysk politikk, blant annet som parlamentsmedlem.

Militær karriere

Von Tirpitz hadde en lang offiserskarriere, først i den prøyssiske og senere den tyske marinen. Han startet sin militære løpebane ved Kiel maritime skole i 1865, og ble sjøoffiser i 1869. Han steg raskt i gradene; til kapteinløytnant i 1875 og kaptein i 1888. I 1890 fikk han kommando over den baltiske skvadronen. Før han i 1897 ble statssekretær for marinen, tjenestegjorde han i en krysserskvadron i Øst-Asia.

I 1891 ble han forfremmet til kontreadmiral og utnevnt til sjef for sjøforsvarsstaben; i 1899 til viseadmiral, og i 1903 til admiral. Von Tirpitz ble i 1911 utnevnt til storadmiral (Großadmiral), tilsvarende femstjerners general eller feltmarskalk. I 1914 ble han utnevnt til øverstkommanderende for den tyske marine. Von Tirpitz ble adlet i 1900.

På tross av betydelig motstand i marinen, men støttet av keiseren, fikk von Tirpitz gjennomført en kraftig opprustning, og han ble arkitekten bak den tyske «Hochseeflotte». Dette var en del av den tyske opprustningen, og ønsket om større politisk prestisje. Ved utbruddet av første verdenskrig var den tyske marine verdens nest største, etter den britiske.

I årene opp til første verdenskrig var den maritime opprustningen vesentlig rettet mot Storbritannia, som den tyske marinen tidligere hadde hatt et nært samarbeid med. Under krigen ønsket von Tirpitz en mer offensiv bruk av denne flåten. Da strategien mislykkes i møte med en overlegen britisk flåte, gikk han inn for uinnskrenket ubåtkrig. Da han ikke fikk støtte for dette, heller ikke hos keiseren, søkte han og fikk innvilget avskjed i 1916. Året etter ble uinnskrenket ubåtkrig likevel iverksatt.

Politisk karriere

Etter krigen gikk Alfred von Tirpitz inn i poltikken. Han var i 1917 med på å stifte det høyreorienterte partiet Deutsche Vaterlandspartei. Fra 1924 til 1928 var han medlem av Riksdagen, innvalgt for et annet høyreparti: Deutschnationale Volkspartei. Som politiker fikk han imidlertid liten innflytelse.

Da den nye marinen, Kriegsmarine, ble bygd opp i Nazi-Tyskland på 1930-tallet, ble et av de nye fartøyene oppkalt etter von Tirpitz. Slagskipet Tirpitz var under store deler av andre verdenskrig utplassert i Norge, og ble senket under et britisk flyangrep i november 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg