Aleksander den store til hest, detalj fra Aleksandermosaikken.
Aleksandermosaikken
Slaget ved Issos, også kalt Aleksandermosaikken. Gulvmosaikk etter et motiv Plinius den eldre tilskriver den greske maleren Philoxenus fra Eretria
Av .
Perserkongen Dareios 3 tilbaketrekning; detalj fra Aleksandermosaikken

Aleksander-mosaikken var opprinnelig en gulvdekor i Casa del Fauno i Pompeii, og er en gjengivelse av det berømte slaget hvor Aleksander den store nedkjempet den persiske kongen, Dareios 3. Det fant sted ved den antikke byen Issos 333 fvt., nær dagens by Iskenderun i Tyrkia.

Faktaboks

Også kjent som

Slaget ved Issos.

Mosaikken ble funnet ved arkeologiske utgravinger i 1831, måler 313 x 582 cm og dateres til rundt 310 fvt. Motivet er ifølge Plinius den eldre, kopi av et motiv tilskrevet den greske maleren Philoxenus fra Eretria, virksom omkring 300 fvt.

Deler av fremstillingen er ødelagt, men de gjenstående bitene er likevel godt bevart. Restene av mosaikken oppbevares i det nasjonale Statens museum for arkeologi i Napoli.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg