Alberto Fernández

Faktaboks

Alberto Fernández

Alberto Ángel Fernández

Født
2. april 1959, Buenos Aires, Argentina
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Alberto Fernández er en argentinsk politiker som er president i Argentina siden desember 2019. Han tilhører Peronistpartiet, som befinner seg på venstresiden i argentinsk politikk.

Fernández er født og oppvokst i Buenos Aires. Han er jurist og har studert og undervist ved Universidad de Buenos Aires. I perioden 1983 til 2000 hadde han en rekke viktige posisjoner både i statsapparatet og i det private næringsliv.

Politisk karriere

Fernández har vært aktiv i peronistbevegelsen siden studietiden. I stedet for selv å stille til valg, arbeidet han mer i kulissene som rådgiver og strateg for framstående politikere. I 1998 ble han kjent med Néstor Kirchner og fikk ansvaret for å lede valgkampen hans fram mot presidentvalget i 2003. Etter valgseieren ble han Kirchners stabssjef og ledet regjeringens daglige arbeide.

Da Cristina Fernández de Kirchner vant valget i 2007 beholdt hun Fernández som stabssjef, men uenigheter om den videre politiske kursen fikk ham til å trekke seg fra regjeringen i juli 2008. Han trakk seg da tilbake fra politikken, men kritiserte flere ganger presidenten i til dels sterke ordelag.

Overraskelsen var derfor stor i 2019, da Cristina Fernández de Kirchner, som leder for peronistpartiet, foreslo Alberto Fernández som presidentkandidat og seg selv som visepresidentkandidat.

Alberto Fernández som president

27. oktober 2019 vant Fernández presidentvalgets andre valgomgang med 48 prosent av stemmene, mot 40 prosent til den sittende presidenten Mauricio Macri, og 10. desember tiltrådte han som president. Hans viktigste oppgave var å få landet ut av en dyp økonomisk krise med en utenlandsgjeld landet ikke var i stand til å betjene.

Drøyt tre måneder inn i presidentperioden ble landet rammet av covid-19, og Fernández innførte drastiske smitteverntiltak med utstrakt bruk av portforbud. Tiltakende fungerte godt og gjorde at Argentina et halvår ut i pandemien var blant landene i Sør-Amerika med lavest dødelighet. Men tiltakene medførte uunngåelig et dramatisk fall i den økonomiske aktiviteten og gjorde det enda vanskeligere for landet å komme seg ut av den økonomiske krisen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg