Albert Pick, pengesamler, født 15 mai 1922 i Köln. Albert Pick bygget opp Pick-samlingen av pengesedler, som 10. mai 2010 Pick-samlingen ble tatt med i listen over spesielt verdifulle kulturminner i Tyskland. Pick er også opphavsmann til de såkalte pick-numrene, som blir brukt til å identfisere sedler.

Albert Pick har også skrevet seg inn i samlerlitteraturhistorien, blant annet med en katalog over frimerker, i tillegg til en rekke verker om samling av sedler.

Etter en kort krigstjeneste og ferdiggjorte studier grunnla han «Kölner Universitätsverlag» i 1946, som han bygget opp til han solgte det i 1964. I alle årene fra han var åtte år samlet han på pengesedler fra all verdens land.

I 1964 solgte han seddelsamlingen sin til Bayerische Hypotheken- und Wechsel-Bank, senere dagens HypoVereinsbank, mot at han ble dens ansatte forvalter. Som forvalter fikk han et budsjett av banken til utvidelse av samlingen, og han fortsatte å samle pengesedler.

I dag omfatter samlingen i overkant av 300 000 sedler. Flere museer har hatt utstillinger basert på Picks samling. Han fortsatte som forvalter til han pensjonerte seg i 1985.

Pick-samlingen har en av verdens største samlinger nødsedler fra en rekke, hovedsakelig mellom-europeiske, land. Pick-samlingen har også samling av 8000 sedler fra Württemberg-området, på permanent utlån siden desember 2013. Denne var bygget opp av en annen stor seddelsamler, Klaus Karau.

Albert Pick var også forfatter av kataloger og studerte sedler. I 1964 utgav han «Papiergeld», den første historiske oversikten over pengesedler og deres utvikling. I samlingen hans finnes for eksempel sedler fra det kinesiske Ming-dynastiets dager  i det 14. århundre.

I 1970 utgav han «Catalogue of European Paper Money Since 1900». I 1975 kom «Standard catalog of world paper money» etter han hadde katalogisert amerikanske sedler og gitt ut boken Papermoney Catalogue of the Americas i 1973, som omfatter begge kontinentene.

Det var i «World  paper money» han ga alle sedler egne numre. Hver eneste seddel i verden ble relatert til katalogen med et «Pick-nummer».

I dag er dette standard, og skulle man for eksempel ha Krauses kataloger så er myntene fortsatt Krause-numre, mens sedlene er Pick-numre: Hver seddel kan identifiseres med land+ Pick-nummer og man får vite alt som er verdt å vite om hver enkel seddel.

De første utgavene ble redigert av ham selv. Etter hvert har en redaksjon tatt over.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.