Albert Pick

Artikkelstart

Albert Pick, pengesamler, født 15 mai 1922 i Köln. Albert Pick bygget opp Pick-samlingen av pengesedler, som 10. mai 2010 Pick-samlingen ble tatt med i listen over spesielt verdifulle kulturminner i Tyskland. Pick er også opphavsmann til de såkalte pick-numrene, som blir brukt til å identfisere sedler.

Albert Pick har også skrevet seg inn i samlerlitteraturhistorien, blant annet med en katalog over frimerker, i tillegg til en rekke verker om samling av sedler.

Pick-samlingen

Etter en kort krigstjeneste og ferdiggjorte studier grunnla han «Kölner Universitätsverlag» i 1946, som han bygget opp til han solgte det i 1964. I alle årene fra han var åtte år samlet han på pengesedler fra all verdens land.

I 1964 solgte han seddelsamlingen sin til Bayerische Hypotheken- und Wechsel-Bank, senere dagens HypoVereinsbank, mot at han ble dens ansatte forvalter. Som forvalter fikk han et budsjett av banken til utvidelse av samlingen, og han fortsatte å samle pengesedler.

I dag omfatter samlingen i overkant av 300 000 sedler. Flere museer har hatt utstillinger basert på Picks samling. Han fortsatte som forvalter til han pensjonerte seg i 1985.

Seddelkataloger

Pick-samlingen har en av verdens største samlinger nødsedler fra en rekke, hovedsakelig mellom-europeiske, land. Pick-samlingen har også samling av 8000 sedler fra Württemberg-området, på permanent utlån siden desember 2013. Denne var bygget opp av en annen stor seddelsamler, Klaus Karau.

Albert Pick var også forfatter av kataloger og studerte sedler. I 1964 utgav han «Papiergeld», den første historiske oversikten over pengesedler og deres utvikling. I samlingen hans finnes for eksempel sedler fra det kinesiske Ming-dynastiets dager i det 14. århundre.

I 1970 utgav han «Catalogue of European Paper Money Since 1900». I 1975 kom «Standard catalog of world paper money» etter han hadde katalogisert amerikanske sedler og gitt ut boken Papermoney Catalogue of the Americas i 1973, som omfatter begge kontinentene.

Pick-nummer

Det var i «World paper money» han ga alle sedler egne numre. Hver eneste seddel i verden ble relatert til katalogen med et «Pick-nummer».

I dag er dette standard, og skulle man for eksempel ha Krauses kataloger så er myntene fortsatt Krause-numre, mens sedlene er Pick-numre: Hver seddel kan identifiseres med land+ Pick-nummer og man får vite alt som er verdt å vite om hver enkel seddel.

De første utgavene ble redigert av ham selv. Etter hvert har en redaksjon tatt over.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg