Albert Pick

Faktaboks

Albert Pick
Født
15. mai 1922, Köln, Tyskland
Død
22. november 2015, Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Artikkelstart

Albert Pick var en tysk pengesamler. Han bygget opp Pick-samlingen av pengesedler, som i 2010 ble tatt med i listen over spesielt verdifulle kulturminner i Tyskland. Pick var også opphavsmann til de såkalte Pick-numrene, som blir brukt til å identifisere sedler.

Albert Pick har også skrevet seg inn i samlerlitteraturhistorien, blant annet med en katalog over frimerker, i tillegg til en rekke verker om samling av sedler.

Pick-samlingen

Etter en kort krigstjeneste og ferdiggjorte studier grunnla Albert Pick «Kölner Universitätsverlag» i 1946, som han bygget opp til han solgte det i 1964. I alle årene fra han var åtte år samlet han på pengesedler fra all verdens land.

I 1964 solgte han seddelsamlingen sin til Bayerische Hypotheken- und Wechsel-Bank, senere dagens HypoVereinsbank, mot at han ble dens ansatte forvalter. Som forvalter fikk han et budsjett av banken til utvidelse av samlingen, og han fortsatte å samle pengesedler. Han fortsatte som forvalter til han pensjonerte seg i 1985.

Pick-samlingen omfatter i overkant av 300 000 sedler, og flere museer har hatt utstillinger basert på Picks samling.

Seddelkataloger

Pick-samlingen har en av verdens største samlinger nødsedler fra en rekke, hovedsakelig sentraleuropeiske, land. Den har også samling av 8000 sedler fra Württemberg-området, på permanent utlån siden desember 2013. Denne var bygget opp av en annen stor seddelsamler, Klaus Karau.

Albert Pick var også forfatter av kataloger og studerte sedler. I 1964 utga han Papiergeld, den første historiske oversikten over pengesedler og deres utvikling. I samlingen finnes for eksempel sedler fra det kinesiske Ming-dynastiets dager i det 14. århundre.

I 1970 utga Pick Catalogue of European Paper Money Since 1900. I 1975 kom Standard Catalog of World Paper Money etter han hadde katalogisert amerikanske sedler og gitt ut boken Papermoney Catalogue of the Americas i 1973, som omfatter både Sør-Amerika og Nord-Amerika.

Pick-nummer

Det var i World Paper Money han ga alle sedler egne numre. Hver eneste seddel i verden ble relatert til katalogen med et «Pick-nummer».

I dag er dette standard, og skulle man for eksempel ha Krauses kataloger, så har myntene fortsatt Krause-numre, mens sedlene har Pick-numre: Hver seddel kan identifiseres med land + Pick-nummer og man får vite alt som er verdt å vite om hver enkel seddel.

De første utgavene ble redigert av ham selv. Etter hvert overtok en redaksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg