Alan Silvestri

Faktaboks

Alan Silvestri

Alan Anthony Silvestri

Født
26. mars 1950, New York City, New York, USA
Alan Silvestri i 2009

Alan Silvestri i 2009.

Artikkelstart

Alan Silvestri er en filmkomponist fra USA. Han er mest kjent for sitt samarbeid med regissøren Robert Zemeckis og som en fremstående representant for symfonisk orientert filmmusikk i Hollywood de siste 50 årene.

Silvestri studerte gitar ved Berklee College of Music i Boston og debuterte som filmkomponist bare 21 år gammel med lavbudsjettfilmen The Doberman Gang i 1972. Etter å ha arbeidet på flere populære TV-produksjoner fikk han sitt gjennombrudd i Hollywood med det pop-orienterte partituret til Robert Zemeckis’ Kampen om den grønne diamant (Romancing the Stone) i 1984. Siden har han levert musikken til samtlige av regissørens filmer.

Stil

Stilmessig forbindes Silvestri hovedsakelig med et klassisk, orkesterbasert uttrykk – tidvis i kombinasjon med elementer fra populærmusikken – der iørefallende tematikk og et tydelig rytmisk preg står sentralt. Musikken til Tilbake til fremtiden (Back to the Future, 1985; oppfølgere 1989 og 1990) er blant hans mest rendyrket klassiske eksempler, mens det Oscar-nominerte partituret til Forrest Gump (1994) eksemplifiserer et mer populærmusikalsk preg så vel som komponistens hyppige bruk av piano i en solistisk rolle.

Filmografi (utvalg)

År Tittel Regissør
1972 The Doberman Gang Byron Chudnow
1984 Kampen om den grønne diamant Robert Zemeckis
1985 Tilbake til fremtiden Robert Zemeckis
1987 Predator – den usynlige fiende John McTiernan
1988 Hvem lurte Roger Rabbit? Robert Zemeckis
1989 The Abyss James Cameron
1991 Brudens far Charles Shyer
1992 Døden kler henne Robert Zemeckis
1994 Forrest Gump Robert Zemeckis
1997 Kontakt Robert Zemeckis
1998 Foreldrefellen Nancy Meyers
2000 Cast Away Robert Zemeckis
2002 Lilo & Stitch Dean DeBlois, Chris Sanders
2003 Identity James Mangold
2004 Polarekspressen Robert Zemeckis
2006 Natt på museet Shawn Levy
2009 A Christmas Carol Robert Zemeckis
2012 The Avengers Joss Whedon
2018 Ready Player One Steven Spielberg
2020 Roald Dahls Heksene Robert Zemeckis

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg