Forrest Gump er en amerikansk spillefilm fra 1994 i regi av Robert Zemeckis, etter manus av Eric Roth basert på Winston Grooms novelle med samme navn. I filmen følger vi livet til tittelkarakteren Forrest Gump, som har en lettere psykisk utviklingshemning.

Handling

Gump forteller i filmen om sitt liv til en rekke fremmede han møter på en parkbenk, fra fødselen i 1944 til datidens 1982. Gjennom fortellingen blir seerne vitne til en serie sentrale begivenheter i USAs historie. Gump har nemlig bevitnet og påvirket hendelser som Vietnamkrigen, Richard Nixons tilnærming til Kina og Watergate-saken, og filmen fungerer derfor som en reise gjennom store deler av USA og verdens historie i etterkrigstiden.

Medvirkende og mottakelse

Forrest Gump er spilt av Tom Hanks, mens Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson og Sally Field er andre medvirkende skuespillere. Filmen vant priser over hele verden, blant dem seks Oscar-priser, blant annet for beste film, beste regi og beste mannlige hovedrolleinnehaver.

Filmmusikken inkluderer klassiske låter som Hound Dog (Elvis Presley), Blowin’ in the Wind (Joan Baez) og Sweet Home Alabama (Lynyrd Skynyrd). Albumet med filmmusikken solgte 12 millioner eksemplarer i USA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg