Al Jolson

Faktaboks

Al Jolson
Asa Yoelson
Uttale
dʒålsn
Født
26. mai 1886, Srednike, Russland (i dag Seredzius, Litauen)
Død
23. oktober 1950, San Francisco, California
Al Jolson i 1925.
.

Artikkelstart

Al Jolson var en amerikansk sanger og filmskuespiller som spilte i den aller første lydfilmen.

Debut på Broadway

Han ble født i det tidligere Russland (i dag Litauen) og flyttet i 1894 med familien til USA, hvor de bosatte seg i Washington D.C. Jolson fikk sin Broadway-debut i 1899 som minstrel-sanger og hadde en lang karriere som teaterskuespiller og vaudeville-artist bak seg da han debuterte på film i D. W. Griffiths Mammy Boy (1923). Han ble berømt for hovedrollen i The Jazz Singer (1927), filmen som markerte lydfilmens entré.

Vaudeville og evergreens

Med sin kraftige vibratostemme og sin ekstravagante, følelsesladde sangstil typifiserte han den amerikanske vaudeville-stilen, og lanserte evergreens som Swanee, My Mammy, Sonny Boy og California, Here I Come.

Etter en lengre periode med liten suksess kom han igjen i rampelyset med de biografiske filmene The Jolson Story (Sangen er mitt liv, 1947) og Jolson Sings Again (Hele verdens sanger, 1949), hvor lydsporet var sunget inn av ham selv.

Verdens største entertainer

Al Jolson fikk tilnavnet «the world's greatest entertainer», og har hatt stor innflytelse på en rekke verdenskjente artister, som Elvis Presley og Jerry Lee Lewis. Selvbiografien Mistah Jolson ble utgitt posthumt i 1951, året etter at han døde av et massivt hjerteinfarkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg