Minstrel

Artikkelstart

Minstrel var en amerikansk varietéteaterform, som var populær fra begynnelsen av 1800-tallet til tidlig på 1900-tallet. Sjangeren bidro til å bygge og befeste stereotypier om afroamerikansk kultur og oppførsel, samtidig som den ga svarte musikere en mulighet til å livberge seg og nå et større, oftest hvitt publikum.

I starten var utøverne hvite menn som med svartmalte ansikter, kalt «blackface», karikerte amerikanske slavers sang- og dansetradisjon i sketsjer og musikknumre. Blant dem var Thomas Dartmouth Rice, som hadde tilnavnet «Jim Crow» etter en særlig populær figur, som senere ga navn til segregeringslover. De hvite minstrel-kompaniene var på sitt mest populære i årene mellom 1850 og 1870.

Etter den amerikanske borgerkrigen vokste også svarte minstrel-kompanier fram, og omtrent fra århundreskiftet deltok kvinnelige artister i showene. Betydelige bluessangere som Ma Rainey og Bessie Smith begynte sine karrierer i minstrel-show.

Mot midten av 1900-tallet var sjangeren praktisk talt forsvunnet fra amerikansk underholdningsliv. Like fullt har den etterlatt seg en arv av etniske stereotypier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg