Al Hirschfeld

Faktaboks

Al Hirschfeld
Albert Hirschfeld
Født
21. juni 1903, Saint Louis, Missouri, USA
Død
20. januar 2003, New York City, New York, USA

Al Hirschfeld. En karakteristisk tegning som viser hovedpersonene i filmen Guess Who’s Coming to Dinner fra 1968. Fra venster: Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Katharine Houghton og Sidney Poitier.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Al Hirschfeld var en amerikansk karikaturtegner, berømt og populær for sine stiliserte og livlige tegninger i The New York Times der han portretterte kjendiser og showbusiness-personligheter.

Han var opprinnelig utdannet som maler, men etter at han i 1926 fikk publisert en tegning av skuespilleren Sacha Guitry i New York Herald Tribune, startet han karrieren som karikaturtegner. I løpet av de neste to årene ble de særegne tegningene hans trykket i fem New York-aviser, blant dem The New York Times, der han fortsatte som avisens tegner resten av sitt yrkesliv.

Legende-status

Etter hvert ble han en legende på Broadway, og for mange skuespillere ble det å bli tegnet av Hirschfeld (å bli «hirschfeldet»), det som kom til å bety at de fikk gjennombrudd. Tegningene hans fra Hollywood og Broadway prydet forsidene av The New York Times' underholdningsbilag i over 75 år. Etter at han fikk datteren Nina, begynte han å flette inn navnet hennes i tegningene. Han noterte også, like ved signaturen sin, hvor mange ganger navnet forekommer.

Hirschfeld var også bokillustratør og brukte teknikker som tegning, akvarell, litografi og radering. I tillegg til å illustrere for andre forfattere ga han ut bøker med egen tekst, som blant annet Manhattan Oases (1932), Hirschfeld By Hirschfeld (1979) og Hirschfeld OnLine (1999).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg