Al Hirschfeld, amerikansk karikaturtegner, berømt og populær for sine stiliserte og livlige tegninger i The New York Times der han portretterte kjendiser og showbusiness-personligheter.

Han var opprinnelig utdannet som maler, men etter at han i 1926 hadde fått en tegning av skuespilleren Sacha Guitry på trykk i New York Herald Tribune, startet han karrieren som karikaturtegner. I løpet av de neste to årene ble de særegne tegningene hans trykket i fem New York-aviser, blant dem The New York Times, der han fortsatte som avisens tegner resten av sitt yrkesliv.

Etter hvert ble han en legende på Broadway, og for mange skuespillere ble det å bli tegnet av Hirschfeld (å bli «hirschfeldet»), det som kom til å bety at de fikk gjennombrudd. Tegningene hans fra Hollywood og Broadway prydet forsidene av New York Times' underholdningsbilag i over 75 år. Etter at han fikk datteren Nina, begynte han å flette inn navnet hennes i tegningene. Han noterte også, like ved signaturen sin, hvor mange ganger navnet forekommer.

Hirschfeld var også bokillustratør og brukte teknikker som tegning, akvarell, litografi og radering. I tillegg til å illustrere for andre forfattere ga han ut bøker med egen tekst, som blant annet Manhattan Oases (1932), Hirschfeld By Hirschfeld (1979) og Hirschfeld OnLine (1999). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.