Adolf Hansen, norsk komponist. Ble musiker i Brigademusikken i Kristiania i 1867 og skal også ha vært elev av Johan Svendsen. Adolf Hansen var en meget dyktig klarinettist og fikk stipend for å studere i Paris i 1880. Han var også en habil fiolinist og spilte kvartett bl.a. med Johan Halvorsen, som da var kapellmester i Harmonien. Han deltok når det var mulig som førstefiolinist i Oslo-Filharmonien.

Det er imidlertid som komponist av iørefallende, lett og ukomplisert musikk han vil leve videre. Han komponerte til alle slags anledninger og ikke minst til kjente personligheter i datiden; mange av dem fikk seg tilegnet en polka, marsj eller kanskje en vals.

1885-92 var Adolf Hansen kapellmester ved Tivoli teater i hovedstaden, hvor han fikk tilnavnet "Norges H. C. Lumbye". Det ble sagt at han "drysset melodier ut av ermet...". Og han ble meget populær, særlig blant damene, som "nøt synet av sjefens høye, staselige skikkelse og elegante og livfulle dirigering."

I 1892 og til sin død i 1911 var han musikkløytnant og instruktør ved Bergenske brigade. Brigademusikken (senere Forsvarets Distriktsmusikkorps Vestlandet, nå Forsvarets musikkorps Vestlandet) var meget populær i byen og hans konserter i Byparken trakk store menneskemengder. Han fikk også æren av å spille utendørs på Troldhaugen da ekteparet Grieg feiret sølvbryllup 11. juni 1892. Hansen hadde laget en egen Serenade som ble satt stor pris på. Edvard Grieg uttalte at "Virkningen av de første toner i den vidunderlige, stille morgen glemmer jeg aldrig."

Adolf Hansen skrev over 200 komposisjoner, for korps, orkester, en strykekvartett, mange leilighetskomposisjoner for piano, musikk for fiolin og piano, noen sanger, og musikk til eventyrkomedien Tyrihans til tekst av Henrik Jansen.

Gundersen, Egil A.: Adolf Hansen, "..han drysset melodier ut av ermet..", 2002. Finn boken i BIBSYS.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

11. februar 2014 skrev Egil Arnt Gundersen

Hei,

Iflg nyere undersøkelser for å finne Adolfs far (han var "uekte barn"viser Kirkeboken (Digitalarkivet) for Aker menighet, døpte barn 1842-1852,side 395 (1852) at hans far var "Ungkarl afskjediget Militair Martin Hansen fra Nittedalen, 24 1/2 år "med samme adresse som moren. Dessuten oppgis hans fødselsdag til 11. oktober og ikke 4 som jeg og f.eks.Cappelens MusLex trodde.Bør vel rettes.

12. februar 2014 svarte Georg Kjøll

Hei Egil. Takk for disse opplysningene. Jeg har rettet opp fødselsdatoen nå.Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.