Adolf Hansen

Faktaboks

Adolf Hansen
Johannes Adolph Waldemar Hansen
Født
11. oktober 1852, Kristiania
Død
24. januar 1911, Bergen

Artikkelstart

Adolf Hansen var en norsk komponist. Han var musiker i Brigademusikken i Kristiania i 1867, og skal også ha vært elev av Johan Svendsen. Adolf Hansen var en meget dyktig klarinettist og fikk stipend for å studere i Paris i 1880. Han var også en habil fiolinist og spilte kvartett med blant annet Johan Halvorsen, som da var kapellmester i Harmonien. I tillegg var han tidvis innom Oslo-Filharmonien som førstefiolinist.

Det er imidlertid som komponist av lett, iørefallende og ukomplisert musikk hans navn vil leve videre. Han komponerte til alle slags anledninger, og ikke minst til kjente personligheter i datiden. Mange av dem fikk seg tilegnet en polka, marsj eller en vals.

Fra 1885 til 1892 var Adolf Hansen kapellmester ved Tivoli teater i hovedstaden, hvor han fikk tilnavnet «Norges H. C. Lumbye». Det ble sagt at han «drysset melodier ut av ermet...».

Brigaden i Bergen

I 1892, da korpset hadde eksistert sammenhengende i 100 år, ble Adolf Hansen utnevnt til secondloitnant og sjefsdirigent (musikkinstruktør) for 4. brigades musikkorps. Noe av det første han gjorde var å komponere en Grieg-inspirert serenade til kunstnerparet Nina og Edvard Griegs sølvbryllup 11.juni samme år. Stykket ble urfremført av Brigademusikken om morgenen på Troldhaugen, med påfølgende trompettouche. Dette stykket falt i meget god smak. Mange urfremføringer av Hansens musikk ble spilt i byens musikkpaviljong som ble åpnet i 1899. Hansen døde januar 1911, fortsatt i tjeneste.

Adolf Hansen skrev over 210 komposisjoner for korps, orkester, en strykekvartett, leilighetskomposisjoner for piano, fiolin og piano, sanger, og musikk til eventyrkomedien Tyrihans til tekst av Henrik Jansen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gundersen, Egil A.: Adolf Hansen, «..han drysset melodier ut av ermet..»,

    International Military Music Society Norge, 2002. Finn boken

Kommentarer (2)

skrev Egil Arnt Gundersen

Hei,Iflg nyere undersøkelser for å finne Adolfs far (han var "uekte barn"viser Kirkeboken (Digitalarkivet) for Aker menighet, døpte barn 1842-1852,side 395 (1852) at hans far var "Ungkarl afskjediget Militair Martin Hansen fra Nittedalen, 24 1/2 år "med samme adresse som moren. Dessuten oppgis hans fødselsdag til 11. oktober og ikke 4 som jeg og f.eks.Cappelens MusLex trodde.Bør vel rettes.

svarte Georg Kjøll

Hei Egil. Takk for disse opplysningene. Jeg har rettet opp fødselsdatoen nå. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg