Abdullah 2 ibn Hussein er konge av Jordan og eldste sønn av kong Hussein og dronning Munia. Abdullah har regjert siden farens død 7. februar 1999.

Abdullah har høyere utdanning fra Jordan, Storbritannia og USA: Islamic Educational College, Amman, St Edmund's School, Hindhead, og Eaglebrook School og Deerfield Academy, Massachusetts. Han har i tillegg militær utdannelse fra Royal Military Academy Sandhurst i Storbritannia (1980), og har vært offiser i den britiske hær. Deretter fortsatte han sin utdanning ved Pembroke College ved Oxford-universitetet, med studier i Midtøsten-spørsmål, samt ved Georgetown-universitetet i USA.

Abdullah vendte tilbake til Jordan i 1985, og gikk inn i landets væpnede styrker, for senere å ta videre militær utdanning både i Jordan og Storbritannia. Den senere kongen tjenestegjorde som sjef for Jordans spesialstyrker fra 1993 til 1999, og ble utnevnt til generalmajor 1998. Abdullah er kvalifisert til å fly Cobra angrepshelikopter.

Allerede som ettåring fikk han tittelen kronprins, men mistet verdigheten to år senere, da onkelen Hassan bin Talal ble utnevnt til nærmeste tronfølger. I januar 1999 ble han på ny ble utnevnt til kronprins, for så å ta over tronen i februar. Han iverksatte et program for modernisering av det jordanske samfunnet, med vekt på økonomisk utvikling og politisk demokratisering, men har beholdt mye makt ved hoffet, og har selv flere ganger grepet inn i det politiske liv, ikke minst ved å avsette statsministre og regjeringer, og skrive ut nyvalg.

Kong Abdullah nedstammer etter tradisjonen direkte fra profeten Muhammad, som 41. generasjon. Han er oppkalt etter sin bestefar, landets (Transjordans) første konge, Abdullah 1, som etablerte det hashemittiske kongedømmet.

Han giftet seg i 1993 med den palestinskfødte Rania al-Yasin (født 1970). Paret har fire barn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.