Rage (1991)
A-Teams debutalbum Rage fra 1991 regnes som Norges første rapalbum.
Rage (1991)
Av /PolyGram.

A-Team var en norsk, engelskspråklig hiphop-gruppe bestående av rapperen R.K. Jayski (egentlig Leo Fossen) og produsenten og DJ'en PeeJay (egentlig Pål Espen Johannessen). I 1991 utga de Rage, som regnes som det første norske rap-albumet.

Duoen sprang ut av kollektivet X-Ray Posse på slutten av 1980-tallet, først under navnet L.A.W.

Debutalbumet Rage ble møtt med relativt stor interesse fra norsk presse. Forfatteren Ketil Bjørnstad skrev i Aftenposten at musikken var et eksotisk «opprør som springer ut av en total fremmedgjøring», mens VG trillet terningkast fem og slo fast at «A-Teams inntreden på artistarenaen kommer muligens lovlig sent, men den kommer godt».

Til tross for den gode mottakelsen solgte ikke Rage mer enn 2000 eksemplarer, noe som for mange forsterket inntrykket av at norsk rap var en døgnflue for spesielt interesserte. Erik Valebrokk i Dagens Næringsliv hevdet for eksempel at albumets dårlige salgstall beviste at «rapmusikk viste seg å være tingen for cirka 2000 nordmenn.»

I 1992 skiftet de igjen navn, fra A-Team til B.O.L.T. (Brotherhood of Lost Territories) Warhead. Året etter ga de ut det svært innflytelsesrike albumet The ReEnforcement, før gruppen ble endelig oppløst kort tid senere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg