Å male fanden på veggen er å fremstille situasjonen mer negativt enn den er.

De eldste variantene av uttrykket er at man ikke skal male fanden på veggen, og har tillegget at han kommer nok av seg selv. Slik er det å finne i Peder Syvs ordspråkssamling fra 1682: «Mand har ej behov at male hannem paa veggen, hand kommer vel selv i huset».

På tysk er uttrykket omtalt som allment i en preken av Johann Geiler von Kaysersberg fra 1498, og i et håndskrift som antas å stamme fra 1300-tallet, lyder det «Man darff den tevffel nit an dy wannt molen, er kumpt wol selber jn das haus». Martin Luther benyttet ordtaket flere ganger, men hos ham maltes djevelen over døren.

Muligvis henger talemåten sammen med en folkelig forestilling hvor det er et slags tabu å nevne eller beskrive det farlige. I eldre tider synes uttrykket brukt konkret som en oppfordring om ikke å påkalle djevelen eller male fandens negative bilde for tydelig. Senere blir meningen mer generell om ethvert pessimistiske utsagn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg