Øst-Timor ble en selvstendig stat i 2002. Grunnloven av 2002 er utarbeidet etter portugisiske forbilder, og landet er en demokratisk, enhetsstatlig, presidentstyrt republikk. Presidenten velges i direkte valg for fem år, med muligheter for ett gjenvalg. Presidenten har primært seremonielle funksjoner, men er formelt militært øverstkommanderende og kan også nedlegge veto mot lover og oppløse parlamentet. Presidenten har et rådgivende nasjonalt råd.

Lovgivende myndighet er lagt til et parlament med ett kammer. Det har mellom 52 og 65 medlemmer, valgt for fem år. Første parlamentsvalg ble avholdt i 2007. Den grunnlovgivende forsamlingen på 88 medlemmer fungerte som parlament i perioden 2002–2007. Regjeringen er ansvarlig overfor parlamentet, og presidenten utnevner statsministeren. Det politiske systemet er under utvikling.

Administrativ inndeling

Øst-Timor er inndelt i 13 administrative distrikter.

Rettsvesen

Fra 2002 trådte et midlertidig lovverk i kraft, utarbeidet av FN. Overgangen til et sivilt lovverk har pågått siden, og en sivil- og strafferettslig lovbok ble introdusert i 2006, basert på portugisiske forbilder. En høyesterett ble etablert i 2006, lederen utnevnes av parlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg