Ølst er en landsby på Jylland i Danmark. Den ligger ved vannløpet Alling Å, om lag åtte kilometer syd for Randers i Randers kommune.

Ølst kirke er fra 1100-tallet, og kirkens gamle altertavle er i dag utstilt i Nationalmuseet.

I Ølst ligger miljøbedriften Nordic Waste med et vaskeanlegg for forurenset jord, som blant annet har mottatt store mengder forurenset masse fra Norge. 9. desember 2023 begynte et leirskred forårsaket av økt vekt på grunnen, som skyldtes både tyngden av regnvann og de deponerte massene. I virkeligheten skjedde det to skred, et nord i området og et i sør. Massene bevegde seg med en hastighet på opptil 9,6 meter i døgnet og kan komme til helt å begrave landsbyen Ølst. 2 millioner tonn forurenset jord kan skli ut i Alling Å, og derfra kan forurensingen nå Kattegat. Det vil i tilfelle ha potensial til å bli Danmarks største miljøkatastrofe. Nordic Waste slo seg konkurs som en konsekvens av skredet, men konkursbegjæringen er møtt med stor motstand fra regjeringshold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg