Åskåra kraftverk er et vannkraftverk som ligger Åskåravassdraget, innerst i Ålfotfjorden i Bremanger kommune i Vestland fylke.

Egentlig er Åskåra å regne som atskilte kraftverk i en felles fjellhall:

  • Åskåra I utnytter en fallhøyde på om lag 655 meter fra Store Åskorvatnet (693–614 moh.), dessuten hentes det vann fra bekkeinntak. Stasjonen har et Pelton-aggregatet som yter 85 MW og har en midlere årsproduksjon på 384 GWh.
  • Åskåra II utnytter en fallhøyde på om lag 536 meter fra Nedre Sødalsvatnet (545–518 moh.). Andre magasin som utnyttes er Øvre Sødalsvatnet (565–538 moh.), Langevatnet (740–685 moh.) og Blåbrevatnet (993–950 moh.). I tillegg overføres det vann fra bekkeinntak. Aggregatet, som drives av en francisturbin, har en installert effekt på 42 MW og en midlere årsproduksjon på 176 GWh.

Nedbørsområdet til kraftverkene ligger rundt Ålfotbreen. Samlet regulert nedbørsfelt er på 84,8 kvadratkilometer, og av dette utgjør brearealet omkring en tredjedel. Dessuten ligger vassdraget i et av de mest nedbørsrike områdene av landet, slik at kraftverket må sies å ha svært gunstige driftsbetingelser.

Begge kraftverkene stod ferdig utbygd i 1973. De eies og driftes av Sogn og Fjordane Energi AS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg