Åskåra kraftverk

Åskåra kraftverk er et vannkraftverk som ligger innerst i Ålfotfjorden i Bremanger kommune, Sogn og Fjordane. Åskåravassdraget.

Formelt er Åskåra to kraftverk i felles fjellhall: Åskåra I utnytter en fallhøyde på ca. 655 meter fra Store Åskorvatnet (693-614 moh.). Dessuten hentes det vann fra bekkeinntak. Pelton-aggregatet yter maksimalt 75 MW og har en årlig middelproduksjon på 356 GWh.

Åskora II utnytter en fallhøyde på ca. 536 meter fra Nedre Sødalsvatnet (545-518 moh.). Andre magasin som utnyttes er Øvre Sødalsvatnet (565-538 moh.), Langevatnet (740-685 moh.) og Blåbrevatnet (993-950 moh.) I tillegg overføres det vann fra bekkeinntak. Aggregatet, som drives av en francisturbin, har en installert effekt på 40 MW og en midlere årsproduksjon på 176 GWh.

Nedbørsområdet til kraftverkene ligger rundt Ålfotbreen. Samlet regulert nedbørsfelt er på 84,8 km², og av dette utgjør brearealet omkring en tredjedel. Dessuten ligger vassdraget i et av de mest nedbørsrike områdene av landet, slik at kraftverket må sies å ha svært gunstige driftsbetingelser.

Begge kraftverkene stod ferdig utbygd i 1973. De eies og driftes av Sogn og Fjordane Energi AS.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg