Faktaboks

Árni Þórarinsson
Født
1. august 1950, Reykjavík
Árni Þórarinsson, 2015
Árni Þórarinsson, 2015
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Árni Þórarinsson er en islandsk forfatter, journalist, musikk-kritiker og filmkritiker.

Han er utdannet litteraturviter ved East Anglia-universitetet i Norwich, og var blant initiativtakerne til filmfestivalen i Reykjavík. Som journalist ble han i 2004 hedret med den islandske journalistprisen for en reportasjeserie om president Ólafur Ragnar Grímsson.

Árni tilhører Hið íslenska glæpafélag (Det islandske krimselskapet), en gruppe forfattere som ved tusenårsskiftet la grunnlaget for den moderne islandske spenningsromanen blant annet med bokutgivelsen Leyndardómar Reykjavíkur (Reykjaviks hemmeligheter, 2000).

Han debuterte som skjønnlitterær forfatter med spenningsromanen Nóttin hefur þúsund augu (Natten har tusen øyne, 1998), den første i en serie på hittil seks bøker om bladfyken Einar, som driver undersøkende journalistikk i Islands skumle underverden med organisert kriminalitet og politiske intriger ispedd magi og okkultisme. Fjerde bok (Tími nornarinnar,2005) ble i utgivelsesåret kåret til årets islandske kriminalroman og er utkommet i norsk oversettelse: Heksens tid (2010). Regissør Friðrik Þór Friðriksson produserte i 2011 en fjernsynsserie i fire deler på basis av romanen.

Árni har dessuten utgitt en bok om forfatteren og filmmannen Hrafn Gunnlaugsson og oversatt nederlenderen Evert Hartmans ungdomsbok Einn í stríði (Alene i kampen, 1981). For denne oversettelsen fikk han Reykjavík bys barnebokpris i 1984.

Sammen med Páll Kristinn Pálsson har Árni skrevet thrilleren Í upphafi var morðið (I begynnelsen var mordet, 2002) og manus til fjernsynsfilmene Dagurinn í gær (Dagen i går, 1999) og 20/20 (2002).

Verker i utvalg

  • Krummi: Hrafns saga Gunnlaugssonar (Ravnen: Historien om Hrafn Gunnlaugsson) 1994

Bøker om Einar

  • Nóttin hefur þúsund augu (Natten har tusen øyne) 1998
  • Hvíta kanínan (Den hvite kaninen) 2000
  • Blátt tungl (Blå måne) 2001
  • Tími nornarinnar (Heksens tid, 2010) 2005
  • Dauði trúðsins (Klovnens død) 2007
  • Sjöundi sonurinn (Den sjuende sønnen) 2008

Priser

  • Barnabókaverðlaun Reykjavíkurborgar (Reykjavik bys barnebokpris) 1984
  • Blaðamannaverðlaunin (Journalistprisen) 2004

Norsk oversettelse

  • Heksens tid. Oslo: Bazar 2010. Oversatt av Tone Myklebost.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg