Nøytronaktiveringsanalyse er en instrumentell analysemetode for å bestemme grunnstoffer.

Faktaboks

Uttale
nøytrˈonaktivˈeringsanalˈyse
Også kjent som
NAA

Prøver som skal analyseres bestråles med termiske nøytroner. Noen av atomene vil fange opp et nøytron og danne en radioaktiv isotop av grunnstoffet. Ved å måle radioaktiviteten som sendes ut, kan grunnstoffene identifiseres og mengden bestemmes kvantitativt.

Som oftest benytter man gammastråling (høyenergetiske fotoner), hvor strålingens kvantifiserte energier (eller bølgelengder) gjør det mulig å identifisere grunnstoffene. Aktiviteten av strålingen ved spesifikke energier benyttes til å bestemme mengden av de respektive grunnstoffene i prøven. Man kan utføre analysen direkte med minimal eller ingen prøvebehandling, men i noen tilfeller må man foreta en kjemisk separasjon for å unngå interferens fra forstyrrende grunnstoffer. Prøven bestråles vanligvis i en kjernereaktor sammen med en standard som inneholder kjente mengder av de aktuelle grunnstoffene.

Metoden kan anvendes på en rekke ulike prøvetyper. Rundt 70 av grunnstoffene i grunnstoffenes periodesystem kan bestemmes. Ved passende valg av forsøksbetingelser kan grunnstoffer i mengder ned mot 10−10 gram og lavere bestemmes.

Nøytronaktiveringsanalyse brukes sjelden til rutineanalyser fordi det er kostbart å bestråle med nøytroner. Imidlertid egner den seg godt til kontroll av andre metoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg