Limtre

Limtre. Bjelker under montering på Oslo Lufthavn Gardermoen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Limtrebru under bygging.

.
Lisens: fri

Limtre, laminert trevirke i form av bjelker, buer osv.; fremstilt ved sammenliming av enkeltbord av 20–50 mm tykkelse der fiberretningen i alle elementer går tilnærmet samme vei. Enkeltbordene er ofte fingerskjøtt til meget store sammenhengende lengder. Laminering gir stor styrke og formstabilitet og muliggjør konstruksjonselementer i nær sagt ubegrensede former og dimensjoner. Dette gir nye muligheter for utforming av bærekonstruksjoner av tre, og limtre brukes ofte som synlige konstruksjoner.

Eksempler på utnytting av limtrekonstruksjoner i store bygg finner vi bl.a. i flere av byggene til vinter-OL på Lillehammer og på Oslo Lufthavn Gardermoen. I Hamar Olympiahall (Vikingskipet) er det frie spenn opp mot 100 meter. I ekspedisjonshallen på Gardermoen bæres taket av ni par S-formede fagverkskonstruksjoner, hver på 136 m lengde og 4,2 m høyde. I hver enhet inngår limtrebjelker på 580 x 867 mm tverrsnitt og det er to frie spenn på 54 m. Det er også bygd veibroer der limtre inngår som bærende elementer (blant annet Evenstad bru).

Limtre til utendørs bruk limes med fenol-resorcinollim, som er vannfast (men noe rødfarget), mens det til innendørs bruk, til dels også ute under tak, mest benyttes melamin-urea lim.

Historikk

Lamineringsteknikken ble utviklet allerede på begynnelsen av 1900-tallet. Mot slutten av 1950-årene kom produksjonen av limtre i gang for alvor i Norge.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg