Bil kjører på landevei
Når en bil kjører fra et sted til et annet, finner vi gjennomsnittsfarten som strekning delt på tid. Bilen kan likevel ha kjørt både raskere og saktere enn gjennomsnittsfarten på ulike deler av den totale strekningen.
gjennomsnittsfart

Den blå, heltrukne kurven viser farten til for eksempel en bil over et tidsrom. Den røde, stiplede linjen viser gjennomsnittsfarten over det samme tidsrommet. Hvis en bil har en gjennomsnittsfart på for eksempel 70 km/h over strekning, må den ha hatt en toppfart på minst 70 km/h minst ett sted på strekningen.

gjennomsnittsfart
Lisens: CC BY SA 3.0

Gjennomsnittsfarten til et legeme er den gjennomsnittlige farten til legemet i løpet av en tidsperiode. Den defineres som posisjonsendring i løpet av perioden delt på tiden som er brukt. Gjennomsnittsfart måles i meter per sekund, altså m/s, men kan også oppgis i for eksempel kilometer per time (km/h).

Faktaboks

Også kjent som

middelfart

Måling av gjennomsnittsfart brukes eksempel i automatiske trafikkontroller. Da registreres det hvor lang tid et kjøretøy bruker mellom to ulike punkter. Når man kjenner avstanden mellom de to punktene, kan man beregne gjennomsnittsfarten.

Matematisk definisjon

Gjennomsnittsfarten \(\bar v\) kan uttrykkes med formelen \(\bar v=\frac{\Delta s}{\Delta t}\). Her er \(\Delta s\) endring i posisjon \(s\), og \(\Delta t\) er endring i tid \(t\). Hvis for eksempel en vogn kjører 360 meter på 60 sekunder, er gjennomsnittsfarten \[\bar v = \frac{360 \text{m}}{60 \text{s}} = 6 \frac{\text{m}}{\text{s}}\]

Posisjonsendringen regnes med fortegn. Hvis legemet beveger seg frem og tilbake, slik at det kommer til utgangspunktet etter en viss tid, er gjennomsnittsfarten i denne tiden lik null.

Likningen for gjennomsnittsfart kan også skrives \(\Delta s = \bar v \cdot \Delta t\), det vil si at posisjonsendring er lik gjennomsnittsfart ganger tid.

Både \(v\) og \(\bar v\) brukes som symboler for gjennomsnittsfart. Ofte brukes \(\bar v\) når det er viktig å skille gjennomsnittsfarten fra momentanfarten, som da gjerne betegnes med \(v\).

Gjennomsnittsfart og momentanfart

Det er vanlig å skille mellom gjennomsnittsfart og momentanfart, som er farten i ett bestemt tidspunkt. I praktiske målinger er skillet mellom gjennomsnittsfart og momentanfart glidende. Hvis for eksempel farten til en bil måles i en lasermåling, måles det hvor langt bilen har beveget seg i tidsrommet som har gått mellom to laserpulser som sendes ut. Selv om dette tidsrommet er svært kort, er det strengt tatt en måling av gjennomsnittsfart.

Matematisk kan man definere momentanfart, \(v\), ut ifra gjennomsnittsfart ved å se på grensen der tidsrommet \(\Delta t\) går mot 0:

\[v = \lim_{\Delta t \to 0} \frac{\Delta s}{\Delta t}\]

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg