Digitalis purpurea
Legemiddelet digitalis finnes naturlig i planten revebjelle (digitalis purpurea).
Av /Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

Digitalis er et legemiddel som tidligere ble mye brukt ved hjertesvikt og hjerteflimmer. Legemiddelet fremstilles av bladene fra planten revebjelle, som på latin heter Digitalis purpurea.

Faktaboks

Uttale
digitˈalis

De aktive stoffene kalles digitalisglykosider eller hjerteglykosider. Hjerteglykosider finnes også i enkelte andre planter, blant annet strandløk (Urginea maritima), liljekonvall og i noen arter av planteslekten Strophanthus i gravmyrtfamilien. Rensede digitalisglykosider, først og fremst digoksin, brukes fortsatt i behandling av hjertesvikt og atrieflimmer.

Virkning

Digoksins effekt
Digoksins virkning. Digoksin virker ved å hemme Na-K-pumpen, noe som gir flere natriumioner (Na+) inni cellen. Den økte mengden natriumioner i cellen byttes mot kalsiumioner (Ca2+), slik at natrium går ut og kalsium går inn. Økt mengde kalsiumioner i cellen stimulerer til muskelsammentrekning.
Av /Gyldendal Akademiske: Legemidler og bruken av dem.

I terapeutiske doser øker digitalis hjertets kontraksjonskraft og senker hjertefrekvensen. Virkningen er knyttet til en lett hemning av kalium-natriumpumpen i cellemembranene og er felles for de ulike digitalisglykosidene.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av digitalis (kvalme, svimmelhet og synsforstyrrelser) er også knyttet til hemning av kalium-natriumpumpen. Digitalis har derfor lav terapeutisk bredde, det vil si at forskjellen mellom den dosen som gir de ønskede virkningene på hjertet og doser som gir uakseptable bivirkninger, er liten. Behandling med digitalis bør derfor overvåkes nøye, for eksempel ved å kontrollere konsentrasjonen i blodprøver. De ulike glykosidene har forskjellig metabolisme.

Historikk

Virkningen av digitalis ved ødemer (vanlig ved hjertesvikt) ble først beskrevet på midten av 1700-tallet av den franske legen Jean-Baptiste Sénac (1693–1770) og den engelske legen og botanikeren William Withering (1741–1799). Trolig har digitalis vært kjent som medisin- og giftplante lenge før den tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Erling Haugvaldstad

Hvis du nå for eksempel befinner deg langt ute i utmarka, helt alene. Står og ser på en vakker revebjelle. Så kjenner du at noe er galt med hjertet. Hvor mye revebjelle kan du da tygge/spise som førstehjelp? Bare lurer 😊

svarte Mari Paus

Hei! Vi har desverre ikke en fagansvarlig for dette området for øyeblikket, så vi kan ikke svare på dette spørsmålet nå. Det viktigste er vel at AMK kontaktes. Les eventuelt mer i vår artikkel om brystsmerter: https://sml.snl.no/brystsmerter Mvh. Mari Paus

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg