MIDAS-sensor
Eksempel på infrarød sensor bygd for MIDAS-satellittene.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

MIDAS, skulle bli USAs første operative system av varslingssatellitter, men var bare delvis suksessfylt.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk Missile Defense Alarm System

Av de 12 satellittene som ble skutt opp i tidsrommet 26. februar 1960 til 5. oktober 1966 var tre mislykket, mens noen av de resterende hadde tekniske problemer. I begynnelsen skapte for eksempel sollys reflektert fra skytopper vanskeligheter, og strømforsyningen var ofte mangelfull. Når kostnadene i tillegg var høye og påliteligheten lavere enn forventet, må MIDAS-programmet betegnes som bare delvis vellykket.

Sammen med en gruppe prøvesatellitter skutt opp i 1966 under betegnelsen Program 461 gjorde MIDAS nytten som en slags teknologisk stifinner for etterfølgeren, DSP.

Historikk

Idéen var foreslått i 1956 av Joseph J. Knopow, ingeniør ved Lockheed Aircraft Corporation, for å skaffe en lengre varslingstid ved angrep med sovjetiske ballistiske langdistansemissiler. Det fremskutte radaranlegget BMEWS (Ballistic Missile Early Warning System) kunne registrere stridshoder omtrent halvveis mot målet, noe som ville gi en varslingstid på ca. 15 minutter. Tiden skulle økes til over 25 minutter ved at infrarøde instrumenter i satellitter registrerte varmen fra missilenes rakettmotorer i utskytningsfasen, men opptil 24 satellitter ville være nødvendig for å oppnå en kontinuerlig dekning fra lave baner.

Utkastet til et innledende system ble presentert for det amerikanske flyvåpenet i juni 1956, og overtatt av den nyopprettede militære forskningsorganisasjonen ARPA (Advanced Research Projects Agency) i november 1958, samtidig med at betegnelsen MIDAS dukket opp. I februar 1959 ble en utviklingsplan lagt frem for flyvåpenet, en plan som gjennom videre bearbeiding kom til å omfatte 12 satellitter i 3220 kilometer høye baner. Systemet skulle brukes sammen med BMEWS, men flere forskere var skeptiske til de infrarøde instrumentene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg