Amerikansk DSP varslingssatellitt av en senere type. Legg merke til at aksen for det infrarøde hovedinstrumentets teleskop er montert i en vinkel til satellittens lengdeakse/spinnakse. Dermed dekkes et større område av jordoverflaten.

.
Lisens: fri

DSP er USAs første vellykkede system av varslingssatellitter. Programmet erstattet det delvis vellykkede MIDAS-programmet, og skilte seg fra forgjengeren blant annet ved bruken av geosynkron bane. Dermed kunne antallet operative satellitter nødvendig for vedvarende dekning reduseres vesentlig.

Faktaboks

Også kjent som

forkortelse for engelsk Defense Support Program

Første oppskytning av en DSP-satellitt fant sted 6. november 1970. Den siste av til sammen oppskytninger 23 skjedde 11. november 2007. Satellittene ble vanligvis skutt opp med kraftige Titan IVB-bæreraketter, men én benyttet romfergen Atlantis (oppdrag STS-44) og den siste en Delta IV Heavy-bærerakett.

De infrarøde instrumentene registrerer ikke bare ballistiske langdistansemissiler, men også nukleære eksplosjoner. Under Operation Desert Storm i 1991 var de dessuten i stand til å varsle utskytningen av irakiske Scud taktiske ballistiske missiler. Skogbranner kan oppdages, til og med militære fly med etterbrennere i operasjon. Senere utgaver kan i tillegg registrere utskytninger bortenfor horisonten.

Teknisk

Satellittene har vært under stadig utvikling. For eksempel har vekten økt fra 900 kg til 2380 kg, effekten fra 400 watt til 1275 watt og beregnet levetid fra 1,25 år til ca. fem år.

Satellittene er sylinderformet med en diameter på 4,2 meter og en høyde på 8,5 meter ved oppskytning. De spinnstabiliseres i bane, og ved at det infrarøde hovedinstrumentets Schmidt-teleskop står montert i en vinkel på spinnaksen, sveiper det over jordskiven seks ganger i minuttet.

DSP ble operert av US Air Force Space Command. Opprinnelig var to bakkestasjoner i bruk for mottak av data, den ene nær Denver i Colorado og den andre i Alice Springs i Australia. Den australske stasjonen var hemmeligholdt, og ble stengt i 2001. Satellittsystemets rolle skal overtas av SBIRS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg