Yrkesstolthet handler om å være stolt av yrket sitt, og å knytte yrkesutøvelsen til egen identitet og integritet. Alle kan kjenne på en yrkesstolthet om man mestrer og opplever mening i det yrket eller den jobben man holder på med. I mange yrker er det begrenset tilgang til hvem som kan benytte en tittel, og yrkesstoltheten er knyttet til å inneha en tittel og rolle i arbeidslivet. I dagens samfunn handler en jobb ikke kun om å tjene penger til livets opphold, men er en sentral del av en persons identitet. Derfor er yrkesstolthet en viktig del av motivasjonen for å stå i et arbeid.

Stoltheten kan handle om hvordan man forstår seg selv i relasjon til andre, hvordan samfunnet oppfatter et yrke og gir det status, og hvilken funksjon jobben har for andre. Identiteten blir knyttet opp mot yrkestittelen og skaper et behov for å gjøre seg flid med et produkt, en vare eller tjeneste. Yrkesstolthet kan også skape et behov for å forvare et yrke mot ytre kritikk og for å stille krav til andre som forsøker å få innpass.

Yrkesfellesskap og tilhørighet

Utover en individuell stolthet over egne prestasjoner, handler yrkesstolthet om å tilhøre et fellesskap på en arbeidsplass eller yrkesgruppe. Yrkesstolthet kan være en viktig kilde til motivasjon for å gjøre en jobb, og å sette pris på arbeidsprosessen i seg selv. Gjennom å ta del i produksjonsprosesser kan en svenn eller lærling utvikle en forståelse av hva som bidrar til kvalitet og håndverksmessighet, og ta del i yrket gjennom et læringsfellesskap. Når man identifiserer seg med en yrkesgruppe blir det viktigere å ta i bruk ritualer og vise frem symboler som viser at man er tilhørende, eksempelvis en uniform eller spesialiserte verktøy.

Kvalitet gjennom opplæring

En yrkesutøver som tar del i opplæringen av nye profesjonsutøvere eller fagarbeidere har utviklet en sans for hva som bidrar til å skape kvalitet i yrket. De bruker gjerne egne erfaringer og yrkesstolthet når de bedømmer kvalitet, og kjenner på et ansvar for å forsvare tradisjoner og rutiner og å bidra til å utvikle faget sitt. I mange yrker må nye yrkesutøvere gjennom opplæring og en godkjenning i form av formelle prøver og eksamener. Dette bidrar til å opprettholde kvalitet i yrket, og er en sentral del av prosessen hvor nye generasjoner utvikler sin egen yrkesstolthet. På denne måten kan overføringen av kunnskap og ferdigheter i formelle og uformelle læringssituasjoner også innebære en sosialisering til yrkets kultur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg