Vornedskap er en form for livegenskap som ble innført i deler av Danmark på 1400-tallet. Vornedskapet bestod i at den mannlige befolkningen på gårdene ikke fikk lov til å forlate sitt fødested uten godseierens tillatelse.

Faktaboks

Uttale
vˈornedskap

I gammel dansk rett ble tjenere og andre som var under en manns vern, kalt vornede. Vornedskapet begynte på 1400-tallet i det sjællandske rettsområdet (de danske øyene øst for Store Bælt) og var ukjent utenfor det. Hovedsaken ved vornedskapet var plikt til å overta en gård. Det var en sedvane og ble først lovfestet i Christian 5s danske lov i 1683. Før dette, iallfall frem til rundt 1500, ble vornedskapet misbrukt av jorddrottene, noe Christian 1 nedla forbud mot.

Vornedskapet oppstod på grunn av mangel på arbeidskraft, men man kjenner ikke til hvorfor det nettopp ble gjennomført i det sjællandske rettsområde. Vornedskapet ble opphevet i 1702.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg