Viktimologi er innen kriminologi læren om offeret for en straffbar handling. Innenfor psykiatrien er viktimologi studiet av hvordan vold virker på offeret.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk ‘offer’ og -logi

Offerets plass i kriminologien har spesielt siden 1970-tallet fått større plass. Dette kan settes i sammenheng med en generell utvikling innen kriminologien, og fremveksten av organisasjoner som kjemper for ofres rettigheter. Informasjon om ofre kommer hovedsakelig fra to kilder, kriminalstatistikken og levekårsundersøkelser.

Offerløse lovbrudd

Typiske lovbrudd med ofre er voldslovbrudd og tyveri. I tillegg til lovbrudd med ofre, finnes det også såkalte offerløse lovbrudd. Dette kan for eksempel være trafikklovbrudd. Når man snakker om offerløse lovbrudd, er dette i juridisk forstand. Lovbrudd kan skape ofre utover de som presenteres i en straffesak. Ødeleggelse av nærmiljø kan for eksempel påvirke befolkningen i nærliggende områder uten at de nødvendigvis anerkjennes som ofre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skilbrei, May-Len. (2017). Ofre. I H. M. Lomell og May-Len Skilbrei (Red.), Kriminologi (99-120). Oslo: Universitetsforlaget.
  • Goodey, J. (2005). Victims and Victimology: Research, Policy and Practice. Harlow, UK: Pearson Education Limited.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg